Uranopolis

Atos Uranopolis

Uranopolis je prelepo malo mesto sa ribarskom lukom. Ovo mesto je poslednje naseljeno pre granice sa Svetom Gorom.

Naziv Uranopolis se može prevesti kao “Nebeski grad”.

Samo mesto je poznato po blagoj klimi i prelepoj prirodi.

Ima nekoliko dobrih plaža sa nebesko plavom bojom mora i kristalno čistom vodom.

Posebno se izdvaja gradska plaža koja je sačinjena  od dugog poteza peska koji se proteže od luke. U pozadini je mini nasip, a iza kamenja je još jedna mala peskovita uvala i bistro more.

Na zapadnoj strani mesta, pored luke, postoji šetalište sa nizom restorana i kafića .

Pored luke Uranopolis nalazi se vizantijski toranj Prosforio. Predstavlja najveći  i najbolje očuvan toranj na celom Halkidikiju, iako je sagrađen još davne 1344. Godine. Toranj je visoka kamena struktura  sa uskim  prozorskim prorezima. Na gornjim spratovima su drveni balkoni. Sada predstavlja muzej hrišćanskih antikviteta.

Toranj je poznat i po nazivu “kula plača” jer su u njemu tokom srednjeg veka bile smeštene žene čiji su muževi odlazili u duhovni život, a one bi ostale u kuli i po nekoliko dana, plačući i očekujući njihov povratak.

Za posetioce koji vole da istražuju i koji su avantursti predlažemo divne plaže na ostrvu Amuljani, a u blizini Uranopolisa su i mesta Jerisus i Nea Roda.

Na samo 30 km od Uranopolisa nalazi se manastir Kakovo. Predstavlja crkveno imanje van teritorije Svete Gore i smešteno je na predivnom mestu u okruženju netaknute prirode. Kakovo je posebno omiljeno kod žena jer u njemu mogu osetiti duh Svete Gore koja je za njih nedostupna. Imanje se prostire na preko 1700 ha sa prelepim jezerom, šumom, vrtovima, ribnjakom i maslinjacima.

Posetiocima je i na raspolaganju izlet do Stagire, mesta u kom se rodio Aristotel, sa zabavnim parkom u kome su prikazane naučne sprave i izumi Aristotela.

Moguća je i poseta planinskom gradiću Arnea koji se nalazi u borovoj i hrastovoj šumi u podnožju gore Holomontas,a čuven je I po vinu i planinskom medu. U okolini je i kulturno – istorijski muzej “Jatradiko” koji prima posetioce svakog dana.

U Uranopolisu ima dosta tradicionalnih taverni i barova, u kojima posetioci mogu poslušati stare grčke pesme i upotpuniti svoje veče.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2023. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

STAVROS   VRASNA   PARALIA   OLYMPIC BEACH   LEPTOKARIA   NEI PORI

Leave a Reply

Your email address will not be published.