Vrasna apartmani

Vrasna leto 2023

 

Današnje letovalište je na oko 70 km od Soluna i Kavale, između Asprovalte , i Stavrosa sa kojima je povezana širokom peščanom plažom nagrađivanom „plavom zastavom“ Evropske unije i Mediterana, kao i predivnim popločanim i uredjenim korzom uz zaliv. Vrasna “gleda” amfiteatralno na Egejsko more, a zaliv Strimonikos joj je kao na dlanu. Blizu Vrasne su dva međunarodna aerodroma: međunarodni aerodtom Makedonija u Solunu i Aerodrom Aleksandar Veliki u Kavali, oba na oko 40-ak minuta vožnje od Vrasne.

Pripada regiji Svetog Đorđa, zajedno sa Stavrosom i Asprovatom, poznate i kao dolina “Makedonskih Tempa”, sa kotlinom Rentina koju preseca i u zaliv se uliva rečica Rihios. Građena su u skoro istom stilu i razlikuju se od ostalih turistickih mesta u Grčkoj. Široke plaže, bogato zelenilo, antičko blago i moderna naselja neke su osobine ove oblasti u zalivu Strimonikos. To što ovu oblast jos čini posebnom je i blizina Ouranoupolisa, planine Atos, antičkog grada Stagire, gradić Amfipolis i muzej u njemu, pećina Alistratis koja svedoči o životu na ovom području još iz paleolitskog doba.

Nea Vrasna je manje turističko mesto, sa oko 2500 hiljade stalnih stanovnika. Pripada joj 2 km od ukupno 10 km duge peščane plaže Strumničkog zaliva. Lepo sredjeno šetaliste, dosta restorančića i kafića, fontane, puno sadržaja za decu, a malo butika i radnji bez glasne muzike, haosa… Uglavnom je sve okrenuto porodičnom odmoru, te je zaista takav profil ljudi i na plaži. Osim pešcane plaže, mora i sunca, Nea Vrasna obiluje mnoštvom ribljih restorana, taverni i kafea što obecava ugodan odmor.

Kako doći kolima do Nea Vrasne pogledajte na sledećoj adresi: https://monix.rs/kako-stici-u-nea-vrasnu/.

Vrasna Paralija je malo turističko mesto u regiji Svetog Đorđa, sa oko 2000 stanovnika. Nalazi se između Stavrosa i  Nea Vrasne. Sastoji se od pet paralelnih ulica i većeg broja poprečnih. Mesto je malo, simpatično, a većinu objekata u naselju čine vikendice solunaca. Odmah iza naselja je seosko područje sa maslinjacima.

Centar Vrasna Paralije predstavlja mali trg sa fontanom. Za razliku od drugih mesta u Grckoj ovde ne postoji korzo i svim ulicama automobili mogu da idu tokom celog dana. Nema hotela, ni auto kampova.

Vrasna Paralija leži na dugačkoj peščanoj plaži koja se prostire celom dužinom Strumničkoj zaliva. Ulaz u vodu je na levom delu plaže strm, na desnom postepen.

U samom mestu postoji desetak ugostiteljskih objekata sa osnovnom ponudom grčke tradicionalne hrane. Ponuda ribe i plodova mora je slaba jer postoji samo jedna psarotaverna. Svi restorani su na samoj plaži, većina ima ležaljke čije se korišćenje ne naplaćuje posebno.

Samo mesto ima jednu pekaru , na centralnom trgu, iznad fontane. Na severnom kraju, u drugoj paralelnoj ulici nalazi se dobro snabdeven market Tasos, koji u ponudi ima i srpske proizvode. Tu je i nekoliko manjih marketa- kod pekare, kod vile Philoxenia, kao i mesara u blizini marketa Tasos. Na 1 km od glavnog trga ka zapadu, na glavnoj magistrali koja povezuje Solun i Kavalu ,nalazi se supermarket Lidl, a pored njega i market Discound i privatni rasadnik sa bogatom ponudom hortikulture. Kroz mesto svakodnevno prolaze meštani sa kamionetima i nude veoma povoljno voće i povrće.

Najbliža pumpa je na magistrali, malo južnije od marketa Lidl. Gas (TNG) se može naći 1000 m dalje od Lidl-a u pravcu Asprovalte , na istoj strani puta.

Stanica lokalne linije, koja povezuje Solun i Asprovaltu smeštena je na glavnoj magistrali, izmedju marketa Lidl i Discount.

Kako doći kolima u Vrasna Paraliu pogledajte na sledećoj adresi: https://monix.rs/kako-stici-u-vrasna-paraliu/.

Pogledajte naš sajt za smeštaj i izlete na Zlatiboru na: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.