Vurvuru

Sitonija Vurvuru

Vurvuru je veoma lepo i interesantno mesto koje se nalazi na poluostrvu Sitonija, a veće mesto u blizini, odnosno na 10 km, je Agios Nikolaos. Od Soluna, ovo mesto je udaljeno 120 km.

Vurvuru je mesto čiji istorijski događaji datiraju jos iz 10. veka. U to vreme postojao je manastir Jeromnimom koji je pripadao manastiru Ksenofondos, čiji se ostaci i danas mogu uočiti.

Mesto je okruženo prelepom prirodom. Nekada je celo bilo prekriveno hrastovim šumama, a sada je četinarska oblast. Oko mesta se nalazi i 9 manjih ostrva što daje dodatnu čar. Neka od tih ostrva imaju i malu plažu, što može biti jako interesantno za izletnike.

Plaža u Vurvuru je duga i peščana, a more je kristalno čisto i azurno plave boje. More je plitko i dug je plićak pa je idealno za porodice sa malom decom. Jedna od poznatijih plaža u ovom mestu je plaža Kardi gde ima hlada i otvorenih barova.

Sam Vurvuru ima nekoliko zaliva koji su veoma mirni pa čak i u letnjoj sezoni. Pored mnoštva zaliva , postoji i laguna Livari koja predstavlja pravu umetnost majke prirode i izdvojena je od mora dugom peskovitom plažom.

Iza glavog puta i odmarališta je planina Itamos gde postoje mnoge pešačke staze kroz borove šume i sa koje se pruža fenomenalan pogled na zaliv i na planinu Atos koja se nalazi prekoputa.

Sportova na vodi ima u vidu skutera, surfovanja, jedrilica i glisera, a avanturistima je na raspolaganju koralni reljef gde mogu da rone.

Vurvuru je tiho mesto, ali ima par odličnih restorana u kojima se služe odlična tradicionalna grčka jela. Takođe, u samom mestu ima dosta barova, taverni i prodavnica, kao i supermarketa gde se gosti mogu snabdevati namirnicama. U Agios Nikolausu se nalaze policijska stanica, bolnica, apoteke, pošta i bankomati.

Izleti se organizuju iz obližnjih gradića Neos Marmarasa i Sartija, a postiocima su u ponudi i obilazak Sitonije, šoping u Solunu i slično. Za ljubitelje noćnog provoda i zabave tu su Nikiti, Sarti i Neos Marmaras.

Leave a Reply

Your email address will not be published.