Zlakusa Zlatibor

Zlakusa je selo koje je poznato po vrednim grnčarima čiji proizvodi ne izlaze iz mode. Ovo selo je lepo posetiti u bilo kom godišnjem dobu. Zlakusa je selo koje ima dušu, prepuno boja, protkano tradicijom na kojoj gradi svoju budućnost. Nekada je bilo poznato po siromašnim grnčarima, a danas je poznato po očuvanoj tradiciji dedova, u obradi predmeta od gline, ali podignut na jedan nov i umetnički nivo.

Nalazi se u zapadnoj Srbiji, u području Zlatibora i pripada opštini Užice. Zanimljiv podatak je da je podjednako udaljen od Beograda (185 km), Sarajeva (185 km), Podgorica (215 km) i nalazi se na magistralnom putu koji upravo spaja Beograd sa ova druga dva velika grada.

Najviša tačka Zlakuse je vrh Frežanička Gradina i nalazi se na nadmorskoj visini od 931 m. Ovde je tokom druge polovine XX veka podignut spomenik u obliku kamene piramide kao podsetnik na jednu od prvih naoružanih borbi između partizana i Nemaca u ovom kraju. To je kasnile prethodilo formiranju prve slobodne teritorije u ovom delu porobljene Evrope, poznatoj po nazivu Užička Republika. Stariji meštani iz Zlakuse pričaju i prenose sa kolena na koleno da je upravo na tom vrhu postojalo manje rimsko utvrđenje sa namenom za obezbeđivanje i osmatranje šire deonice puta koji je u to vreme prolazio padinama Gradine. Ovaj put je bio veza između Istočnog i Zapadnog Rimskog carstva i vodio je iz Carigrada ka Dalmaciji i Dubrovniku.

Priča se da i ime sela imalo veze sa carskim, turskim drumom koji je prolazio ovim krajem. Turski karavani su bili čest prizor na ovom putu noseći razna blaga kroz carstvo. U selu je postojala jedna kosa koju su zbog svog položaja hajduci ovog kraja često koristili za prepad na karavane, pa su Turci taj kraj počeli da nazivaju “Zla kosa”. Ovaj naziv se kasnije odomaćio i selo je prozvano Zlakusa.

Selom se danas pričaju priče, čuva se tradicia i pravi se poznata grnčarija iz Zlakuse. U ovom selu se izrađuju posude od gline koja se meša sa beličastim kamenom-kalcitom, koji im omogućava zidanje posuda velikih dimenzija. Sve posude izrađene u ovom mestu se peku na otvorenoj vatri što je jedinstveno u širem području Balkana. Danas u ovom selu postoji 18 kuća, sa oko 30 majstora grnčarije koji ovaj zanat iznose i van granica naše zemlje. Mnogi kažu da je hrana ukusnija kada se sprema u ovakvim posudama, a vredne ruke grnčara iz Zlakusa danas prave, ne samo, posude za pripremanje hrane, već i ukrasne posude koje krase poslovne objekte, prodavnice širom sveta.

Pored bogate istorije i tradicije, Zlakusa je poznata i po tradicionalnim manifestacijama kao što su Međunarodna kolonija umetniče keramike, Sabor izvornom stvaralaštvu matice i dijaspore “Zlakusa u pesmi i igri”, Jesen u Zlakusi i Međunarodni eko kamp, ali su brojna i manja kulturna dešavanja, kao što su književne večeri, likovne kolonije, fotografske kolonije, srpska prela, muzičke večeri, planinarski tabori, gostovanja kulturno umettničkih društava iz zemlje i sveta.

Zlakusa je selo koje ima dušu i kolorit, tradiciju i budućnost, istoriju i mladost. Privlači čistim vazduhom, očuvanom prirodom, šumama sa dobrim prinosima ukusnih pečuraka, livadama punim jagoda i lekovitog bilja.

 

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

 

Izleti Zlatibor
Zlatibor apartmanski smestaj
Stanovi na Zlatiboru

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora          Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac                       Izlet Visegrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.