Zlatibor

Zlatibor je planina u Srbiji koja se prostire na površini od oko 1000 km2 . Od Beograda je udaljena  oko 220 km.  Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka primorju, kao i železnička pruga Beograd – Bar. Obuhvata 3 opštine Republike Srbije: Čajetinu, deo opštine Užice i manji deo opštine Nove Varoši. Najviši vrh planine je Tornik sa 1496 metara nadmorske visine.

Zlatibor je jedna od najposećenijih planina u Srbiji, pa i šire. Razlog tome su blaga i sunčana leta sa svežim večerima, duge zime relativno jake sa obiljem padavina, prelepa proleća kao i topla jesen. Magle su rijetke, posebno na centralnom delu Zlatibora, a i kad se pojave, brzo se gube, jer nema većih kotlina u kojima bi se zadržale. Međutim, često se događa da se oblaci spuste i zahvate planinske vrhove više od 1000 m.

Zlatibor je lekovita banja, rekreativni centar, centar kulturnih dešavanja, skijalište.

Teško mu je odoleti. Prelepa priroda, mirisi, pašnjaci, voćnjaci, livade, klima i ljudi su nešto što nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Poznat je po kvalitetnim pijaćim vodama, od kojih su neke najbolje u Srbiji, a na pašnjacima Zlatibora raste čak 120 vrsta trava.

Jedna od posebnih znamenitosti ovoga kraja su kraške pećine koje Zlatibor izdvajaju od svih okolnih planina dajući mu posebnu draž. Nedovoljno poznate špilje prepune su pećinskih ukrasa koji su nastajali desetinama i stotinama hiljada godina.

Povezan je sa brojnim drugim turističkim destinacijama kao što su Drvengrad, Šarganska osmica, Višegrad, Tara, Drinska regata i Tornik.

Na Zlatiboru postoje i savremeni sportski objekti: velika sportska hala, igrališta za tenis, fudbalski tereni, kao i zatvoreni i otvoreni bazeni.

U samom centru dominira trg i jezero koje je napravljeno za turističke potrebe. Okruženo je prijatnim stazama za šetanje, klupicama za odmor za goste, koji leti mogu da se kupaju i sunčaju, a zimi da se klizaju po zaleđenoj površini jezera.

Zlatibor je prepun kafića, restorana, pabova, restorana brze hrane, pekara, poslastičarnica i sl.

Odraslima su na raspolaganju brojni klubovi, diskoteke, kladionice, fitnes program, saune, masaže, a deci škole skijanja, jahanja, plivanja I brojna igrališta.

Zlatibor je u bilo koje doba godine savršeno mesto za odmor i pravi raj za ljubitelje prirode, flore i faune.

Leave a Reply

Your email address will not be published.