Grčka kuhinja

Grčka kuhinja

Grčka kuhinja je jedna od najstarijih evropskih kuhinja. Još u antičko doba, kuvari su bili cenjeni isto kao i filozofi. Prva kuvarska knjiga je napisana baš u Grčkoj i to u IV veku pre Hrista za vreme vladavine Aleksandra Makedonskog.

Geografija Antičke Grčke je jako uticala na njenu kulturu i kuhinju. Grci su bili nacija mornara koji su živeli na velikim raznolikostima koje je pružalo more: ribe kao što su škarpina, jegulje, zubatac, hobotnice, lignje, iverak, cipal i dr.

Grčka je podeljena na 10 regija, pa je u njenoj kuhinji  prisutna velika raznolikost i svaka regija je poznata po određenim specijalitetima.

Grčka kuhinja je tipično mediteranska sa obiljem svežih sastojaka i mirisnih začina. Maslinovo ulje je obavezni sastojak njihovih jela i koriste ga u zaista velikim količinama i po “glavi” stanovnika se potroši preko 25 l godišnje. Legenda kaže da je drvo masline bio dar boginje Atine po kojoj su Grci, u znak zahvalnosti, nazivali svoj glavni grad.

Samim tim što je na jugu, raznovrsno voće i povrće je na raspolaganju tokom cele godine. Kuhinju odlikuje širok asortiman jela, popularan u mnogim evropskim zemljama.

Glavni deo ishrane je riba. Jagnjetina kao i suvlaki su veoma čest izbor. Supa i nije baš zastupljena na meniju zbog efekta vruće klime. U ponekim tavernama u Grčkoj se mogu naći čorba i supa, kao npr. čorba od pasulja “fasolada” ili goveđa supa “vrasto”.

Blaga sredozemna klima, Grčkoj omogućava uzgoj kvalitetnog voća, povrća (paradajz, patlidzani, tikvice, krompir, zelene paprike, luk) i naravno neizostavnih maslina. Od svih pomenutih vrsta povrća pripremaju se najrazličitije salate, a Grci su veliki ljubitelji predjela od povrća pa se često na početku obroka konzumiraju rotkvice ili masline. Kao predjelo u Grčkom restoranu može se naručiti neka lagana salata (grčka, caciki, malidzano), male pitice sa sirom ili mesnim nadevom, sarmice od vinovog lišća, povrće prženo u dubokom ulju ili neki umak koji se servira uz tanke hlepčiće.

Grčka kuhinja  je poznata i po upotrebi brojnih vrsta sireva od kojih je najpoznatija feta. Još jedna značajnost grčke kuhinje je obilno služenje začinima, a oni koji najbolje uspevaju su origano, menta, beli luk, kopra, bosiljak, kao i slatkasti začini poput cimeta i muskatnog oraščića, naročito u severnom delu Grčke.

Prema običajima, Grci svaki obrok započinju aperitivom i to najčešće “ouzom”. Kada se doda voda ili led postaje mlečnobele boje. Slično piće je i rakija “tsipouro” koja se proizvodi na ostrvu Lezbos. Metaksa je takođe poznato piće koje se toči uz hranu i  veoma je slično brendiju.

Ono što svakako treba spomenuti su i fenomenalna grčka vina koja su pod obavezno uz svako grčko jelo. Prema mitološkom predanju, grčki bog vina Dionizije pokazao je Grcima tajnu uzgoja vinove loze i proizvodnje vina, a oni kao dobri učenici  su svoja znanja prenosili sa kolena na koleno. Ono što je zanimljivo je da neke sorte grčkih vina znaju biti veoma gorka i intezivnog ukusa jer im se dodaje atipičan sastojak-borova smola.

Kafa je, takođe, izuzetno zastupljen napitak i to “grčka kafa” koja se može piti kao “grčko”-slatka, “metrio” -srednja i “sketo”-gorka.

Svako ko je bar jednom letovao u Grčkoj zauvek se zaljubio u njihovu hranu.

Grčka kuhinja

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Stavros apartmani   Vrasna apartmani   Paralija apartmani   Olympic beach apartmani   Leptokarija apartmani 

Leave a Reply

Your email address will not be published.