Agios Nikitas

Lefkada Agios Nikitas

Agios Nikitas je jedno od najlepših letovališta na Lefkadi. Predstavlja tradicionalno grčko ribarsko selo i jedino je na zapadnoj obali  Lefkade. Udaljen je oko 12 km od glavnog grada, na severo-zapadu ostrva. Ima oko 100 stalnih stanovnika. Izgrađeno je u prelepoj regiji koja je puna maslinjaka i borovine. Na celoj zapadnoj obali koja je razuđena i strma, ovo je jedino selo na samoj obali.

Plaža je mala i porodična od sitnog šljunka, sa zlatnim peskom i tirkiznim morem. Postoji i beach bar, taverni, ležaljke i suncobrani. Iako je mesto malo i mirno, ima veliki izbor smeštaja, kafića, prodavnica i taverni. Glavna ulica je popločana i spušta se ka plaži. Zatvorena je za saobraćaj, a pored taverni i restorana postoje i mini marketi i prodavnice suvenira. Iz glavne ulice račvaju se i druge manje ulice kojima svako ko boravi u ovom divnom mestu treba prošetati. Iako je mesto tiho i mirno,  tokom dana, u večernjim satima prosto plane. U samom gradu snabdevanje hranom je ograničeno jer se svodi na 2 mini marketa, a najbliži veći market je Lidl koji se nalazi 12 km ka glavnom gradu Lefkasu.

U blizini plaže Agios Nikitas nalazi se par veoma poznatih plaža Lefkade. Južno od Agios Nikitasa nalaze se plaža Milos i Katishma, dok se severno nalazi plaža Pefkulja. Do plaže Milos se može doći samo pešaka i udaljena je 20 minuta hoda. Plaža Katishma je udaljena 3 km glavnim putem. Najpristupačnija je plaža Pefkulja i nalazi se odmah pored glavnog puta. Agios Nikitas je odlična tačka za obilazak celog ostrva, jer se može doći i do grada Lefkasa gde turisti mogu da uživaju u bogatom noćnom životu. Posetiocima je svakodnevno na raspolaganju odlazak na neke od najpoznatijih plaža Lefkade: Katishma, Gremnio ili Porto Kaciki. Parking se može naći na vrhu sela ili blizu pešačke ulice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.