Ammouliani

Atos Amuljani

Amuljani je malo ostrvo između Sitonije i Atosa. Ostrvo Amuljani jedino je naseljeno ostrvo u oblasti Halikidikija. Nalaze se na oko 2 km od obale Atosa, ispod luke Tripiti.

Oko 600 ljudi je stalno naseljeno, čiji se život i ekonomija zasnivaju na turizmu i ribarstvu. Pripada opštini Stagira Akantus, oblasti u kojoj je rođen Aristotel. Ostrvo Amuljani smešteno je u zalivu planine Atos.

Od Soluna je udaljeno 130 km gde iz Uranopolisa i Trupitija postoji vrlo često redovna trajektna linija do ostrva.

Zauzima površinu od 4,5 km2 i ispunjeno je mnogim brdima i malim dolinama.

Ovo je raj na zemlji uz prirodne zlatne, peščane plaže i kristalno čistoj vodi mora. Izolovane uvale su idealna mesta za one koji traže mir i odmor, a na plažama posetioci mogu uživati u vodenim sportovima.

Ostrvo je prekriveno maslinjacima i niskim rastinjem. Ovo ostrvo je prepoznatljivo po povoljnim vremenskim uslovima bez vetra, što inače nije karakteristično za ostrva. Iako naseljeno, na njemu vlada netaknuta priroda.

Do 1925. godine, ostrvo je pripadalo manastiru Vatopedi koji je imao 3 monaha i 20- ak radnika koji su održavali ostrvo. Bavili su se ribarstvom, gajili žitarice i masline i čuvali ovce. Onda su 1925. godine na ostrvo došle izbeglice sa ostrva Proponditos u Maloj Aziji. Ovo ostrvo se nalazilo blizu Istanbula, te je narod sa sobom doneo sopstvene običaje i kulturu.

Na ostvru ima dosta lepih hotela. Postoje i dva kampa za ljubitelje prirode.

Na Amuljiniju posetioci mogu probati svežu ribu i specijalitete grčke kuhinje. Restorani pružaju kvalitetnu hranu, brzu uslugu, a sve to u prijateljskom okruženju.

Preko celog dana posetioci mogu da uživaju ispijajući kafu na plaži, a u večernjim časovima ukoliko žele da igraju i dobro se provedu mogu otići u neku od ostrvskih diskoteka, a ukoliko žele da uživaju u tihoj muzici talasa veče mogu provesti u nekom od obližnjih barova.

Na ostrvu postoje apoteke, javni telefoni, prodavnice, oprema za ribolov, policijska stanica kao i motocikli za iznajmljivanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.