Andrićgrad

Andrićgrad ili Kamengrad kako ga još drugačije nazivaju predstavlja kulturni centar i etno selo koje se nalazi na ušću reke Drine u Rzav. Otvoren je za turiste 5. jula 2012. godine. Idejni tvorac i svega što se u Andrićgradu može videti je naš poznati filmski režiser Emir Kusturica.

Nalazi se na 300 m od višegradske ćuprije. Nastao je kao ideja Emira Kusturice o kamenom gradu inspirisanog likovima i delima našeg poznatog nobelovca Ive Andrića. Sam grad predstavlja mešavinu različitih epoha koje su se smenjivale kroz istoriju, a to je vizantijski stil, otomanski period, renesansa i klasicizam.

U gradu postoji oko 50 objekata kao što su gradsko pozorište, gradska uprava, akademija lepih umetnosti, marina i pristanište, hoteli, trgovi, spomen kuća Ive Andrića, pivnica, knižara, zlatara, apoteka, banka, pekara, picerija i drugo. U okviru akademije lepih umetnosti postojaće i Fakultet za režiju.

U Galeriji nalazi se oko 200 slika velike vrednosti najpoznatijih slikara Srbije, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

28. juna 2013. godine otvoren je Andrićev institut. 2016. godine osnovana je međunarodna Akademija umetnosti za školovanje glumaca i reditelja. Crkvu posvečenu Svetom caru Lazaru i Kosovskim mučenicima osveštao je Patrijarh srpski Irinej na Vidovdan 28. juna 2014. godine.

Na trgu Nikole Tesle u centru Andrićgrada nalazi se spomenik Ivi Andriću. Spomenik je visok 2,4 m i otkriven je na Vidovdan 28. juna 2012. godine. Spomenik je nastao kao reagovanje na rušenje biste Ive Andrića u Višegradu  koje se dogodilo 1991. godine.

Ispred crkve svetog kneza Lazara nalazi se spomenik Njegošu, kojeg je otkrio Marija Bećković 29. novembra 2013. godine.

Andrićgrad je jedna od najposećenijih atrakcija i lokaliteta. Pored brojnih turista grad su posetile i mnoge poznate ličnosti, kako domaće tako i svetske, a neke od njih su postale i počasni građamo Andrićgrada.

 

Izleti sa Zlatibora
Izlet Visegrad
Zlatibor smestaj apartmani
Nekretnine Zlatibor

Kompletnu ponudu smeštaja i izleta sa Zlatibora možete pogledati na našem sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora
Izlet Sirogojno – Stopica pecina
Izlet Uvac
Izlet Visegrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.