Antička Grčka

Antička Grčka se često naziva i Stara Grčka ili Helenska civilizacija. Termin “Antička Grčka” se upotrebljava da bi se opisala civilizacija koja se razvila nad plemenima koji su govorili grčkim jezikom tokom starog veka. Odnosi se na civilizaciju koja je počela da se uzdiže tokom VIII veka  p.n.e. i periodom koji je usledio nakon propasti Mikenske civilizacije i koja se razvila na području kontinentlane Grčke, Male Azije, Mediterana i obalama Crnog mora sve do 146. godine kada je osvojena od strane Rimske republike.

Hronološki, istoija Antičke Grčke, deli se na 4 glavna dela:

1. Arhajska era koja je trajala od sredine VIII veka p.n.e. pa sve do V veka p.n.e.,

2. Klasična era koja je trajala od početka V veka p.n.e., a kao tradicionalni datum završavanja tog perioda smatra se smrt Aleksandra Velikog 323. godine p.n.e.,

3. Helenistička era koja je trajala od smrti Aleksandra Makedonskog do osvajanja Grčke od strane Rima 146. godine p.n.e.,

4. Poslednji period je onaj između  Rimskog osvajanja Grčke i propasti Rimskog carstva.

Nakon propasti Mikenske civilizacije u XII i XI veku p.n.e. u Grčkoj je usledio period poznat kao Mračni vek. Taj naziv je korišćen iz razloga što su istorijski i arheološki podaci u tom periodu veoma oskudni. U tom periodu na prostoru kontinentalne Grčke usledila je velika migracija helenskih plemena. Krajem Mračnog veka, tokom VIII veka p.n.e. usledilo je formiranje institucije grada-države na helenskim prostorima, što će obeležiti dalji tok helenske istorije. U to doba Heleni su kolonizovali područja širom Mediterana i pogotovo južnu Italiju i Siciliju, koja će ostati poznata kao Velika Grčka.

Nakon neuspešnog pokušaja Persije da pokori Grčku, Helenska civilizacija doživljava  vrhunac sredinom V veka p.n.e. Tada Atina postaje prestonica i kulturni centar helenskog sveta. Sukob između Atine i Sparte  dovodi do Peloponeskog rata. Tokom IV veka p.n.e. grčki gradovi-države pašće pod uticaj Makedonije koja će pokoriti Persijsko carstvo. Osvajanje Persijskog carstva omogućiće proširivanje  helenske kulture do Indije. Nakon osvajanja Persije na prostoru Bliskog Istoka i severne Afrike procvetaće helenistička kultura koja će biti dominantna sledećih vekova.

Danas, Antička Grčka se smatra kolevkom Zapadne civilizacije i civilizacijom koja je najviše doprinela istoriji čovečanstva. Grčka civilizacija dala je izuzetan doprinos i u modernom  svetu u gotovo svim aspektima.

Stari Grci su zaslužni za otkrića u poljima filozofije, literature, matematike, fizike, astronomije, arhitekture, kao i za uspostavljanje demokratije i slobode govora.

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

STAVROS LETOVANJE 2022
VRASNA LETOVANJE 2022
PARALIJA LETOVANJE 2022
OLYMPIC BEACH LETOVANJE 2022
LEPTOKARIJA LETOVANJE 2022

 

GRCKA APARTMANSKI SMESTAJ 2022

Comments (1)

  1. Reply Lea

    Grcka ima toliko bogatu istoriju i toliko spomenika za obici, da je prosto nemoguce za jedan odlazak. Zato joj se svake godine vracamo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.