Argilos

Na 6 km od Asprovalte i nedaleko od antičkog grada Amfipolisa, na brdu Paleokastro, na površini od 150 000 m², leži drevni grad Argilos. Sagradili su ga 655. godine pre nove ere, doseljenici sa ostrva Andros, stvarajući tako najstariju koloniju Androsa u ovoj regiji. Sani, Akantos i Stagira su podignuti par godina kasnije.

Svrha ove naseobine bila je da se kontroliše dolina Strimnikos zaliva, koji je obilovao poljoprivrednim proizvodima, rudnicima i drvetom. Reč je o arheološkom nalazištu u blizini antičkog grada Argilosa, a otkriveni ‘portiko’ ili na grčkom ‘stoa’ je otvorena struktura u kojoj su se nalazile trgovine, pekare i lekarske ordinacije. Svaka od ovih prostorija bila je trgovina, nalazile su se jedna uz drugu, kao što je to danas slučaj s trgovinama u shopping centrima.
Argilos je
u petom veku pre nove ere bio jedan od najbogatijih gradova u tom delu Grčke, a napredak grada zaustavljen je osnivanjem grada Amfiapolisa, 437. godine pre nove ere. Napušten konačno krajem III veka pre nove ere, kada ga je porušio makedonski kralj Filip II i netaknut daljnjim urbanim razvojem, Argilos je vremenom, tvrde arheolozi, ostao “zamrznut u vremenu”.

Ponovo je naseljena samo utvrda Argilosa, o čemu svedoče tragovi života iz helenskog perioda i velika građevina pronađeni među zidinama prilikom iskopavanja.

Stavros leto 2022
Vrasna leto 2022

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web asresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.