Arheološka i tradicionalna naselja Pijerije

Pijerija je oblast koja je idealna za planinarenje i razne sportove koji se na njenoj teritoriji mogu odvijati. Upravo je to zbog svog položaja ispod planine Olimp.

Pijerija se lako može obići planinskim šljunkovitim putevima koji su uređeni upravo za obilaske kao i uz pomoć razvijenih mreža modernih puteva koje poseduje.

Najviši vrhovi Pijerije su Flamburo 2197 m, Thoma Rahi 2020 m i Sarakastana 1980 m. U naselju Ana Milija  na 1000 m nalazi se planinski dom kao i još jedan u naselju Sarakatsana na 1680m.

Tradicionalna grčka naselja u oblasti Pijerija se uglavnom nalaze na Olimpu.

Selo Dion je arheološko nalazište i centar interesovanja kako za strane tako i za domaće goste. Tokom leta u avgustu mesecu u antičkom teatru odvijaju se brojne predstave i koncerti što predstvlja pravu atrakciju. U ovom selu takođe postoji i arheološki muzej.

Naselje Svetog Dimitrija je naselje koje se nalazi na planini Titaro koja odvaja planinu Olimp od Pijerije. Ovo mesto je posebno interesantno turistima zbog fantastičnih taverni gde se pripremaju fenomenalna i ukusna jela po tradicionalnim receptima.

Pidina je grad okružen snažnim zidinama, a među iskopinama nalazi se obližnji muzej. Pidina je mesto nastalo na kraju kasnog bronzanog doba i nalazi se nedaleko od Makrijalosa. Razvijao se tokom rimskog perioda, a kasnije je taj razvoj slabio tokom hrišćanskog perioda. Ovaj grad je bio najvažniji srednjovekovni grad, čije je ime u VI veku promenjeno u Kitos. Na ovom mestu je otkriven srednjovekovni hram i ostaci tvrđave.

Antičko mesto Levithri se nalazi između Skotine i Leptokarije. Na ovom mestu se smatra da je Orfej osnovao svetilište u kom je predavao o bogu Dionisu.

Dion je jedno od najpoznatijih arheoloških naselja i od velikog je međunarodnog značaja. Smatra se svetim gradom antičkih Makedonaca.

Paralia leto 2022
Olympic beach leto 2022

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.