Arthemisio- Dvorac Rentine

Još iz vremena vizantijskog cara Justiniana imamo opis doline reke Rihios kao nosioca toka iz jezera Volvi do zaliva Strimnikos. Na zapadnom ulazu u dolinu, na vrhu brda, sagradjen je dvorac Rentine- Arthemisio, sa ciljem da štiti selo i kontroliše bitne prolaze.

Sa severne strane brda je prolazio rimski put Via Egnatia, koji je pratio antičke rute poznate iz vremena ratova oko grada Amfipolisa i rudnika planine Pangeo, izmedju atinjana i spartanaca. Tokom stratigrafskih radova na zapadnoj strani brda, pronađeni su mnogi objekti i oruđe iz doba neolita. Takođe su pronađene, na različitim delovima brda, arhaične statuete i posude koje datiraju iz klasičnog, rimskog ili hrišćanskog perioda. To znači da se radi o mestu sa jako dugom istorijom, koje je oduvek bilo naseljeno, počevši od antičkog doba pa sve do prvih godina turske dominacije, kada je dvorac napušten, njegova strateška funkcija umanjena, a tursko carstvo odabralo da naseli selo Volvi.

Severoistočno i tačno preko put brda na kome je dvorac, bio je smešten drevni grad Arethusa. U ovom gradu je kratko, za vreme vladavine makeonskog kralja Arhelaosa, živeo antički tragičar Euripid. Prema legendi, njega su baš ovde ubili kraljevi lovački psi. Mesto gde je on sahranjen kroz vekove su posećivali mnogi putnici i obožavaoci koji su se našli na putu Via Egnatia.

Dokazi, kao što su grobovi sa izuzetnim pogrebnim poklonima, pokazuju da je život na ovom području tekao bez prekida u hrišćanskom periodu. Sredinom IX veka je, bišopska palata Liti pod rukovodstvom solunskog priorata, premeštena je u Rentinu. Ovakva promena vodi ka ponovnom oživljavanju, što dokazuju i novonastala bazilika i mnoštvo novčića iz tog perioda pronađenih među zidinama.

Vladavine vizantijske dinastije Paleologa ima jak uticaj na selo Rentina, i donosi mu napredak i preporod. Zidovi su popravljeni, a na istočnom delu dvorca izgrađen je i novi hram u obliku krsta.

Iskopavanja vizantijskog naselja Rentina započeo je, 1976. godine, Vizantijski istraživački centar Aristotelovog univerziteta iz Soluna i još uvek traje.

Stavros leto 2022

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na: http://visit-zlatibor.com/

 

GRCKA APARTMANI LETOVANJE 2022

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.