Zlatibor priroda

Biljni i životinjski svet Zlatibora

Biljni svet Zlatibora je veoma raznovrstan i predstavlja sastavni deo turističke ponude.Nadmorska visina, velike količine padavina i veliki broj sunčanih dana u toku godine na Zlatiboru su uslovili veoma bujnu vegetaciju.  Zlatiborski pejzaž predstavljaju poznati i prostrani travnati pašnjaci – suvati, koju su često ukrašeni borovom šumom.

Na području celog Zlatibora zastupljene su mnogobrojne biljne zajednice kao što su:

  • šuma belog i crnog bora
  • šuma brdske bukve
  • breza, leska, lipa, beli hrast, glog, bršljen
  • slatke trave koje se smenjuju u zavisnosti od mesta i reljefa.

Poznate su 3 vrtse livadskih tipova:

  • suvati
  • zakosi
  • luke

Suvati su livade namenjene ispaši. Na njima biljne vrste nisu toliko brojne kao na zakosima jer se stoka na zakosima ne napasa. Travom su najbrojnije luke jer ih vode zlatiborskih reka i potoka stalno napajaju.

Mnoge zlatiborske biljke su lekovite. Neke od njih su lincura, kučica, majčina dušica, hajdučka trava, kantarion. Mnoge od nji su medonosne i idealne su za ispašu pčela i proizvodnju meda, mleča i propolisa.

Lekovite biljke

Teuricium montanum – trava iva, ivica, gorski cmilj – lekovita (u narodu se kaže “…trava iva, od mrtva pravi živa”). Ima antiseptična svojstva, pozitivno deluje na želudačno crevni sistem, želudačne kanale…)
Achillea millefolium – hajdučka trava – lekovita i medonosna (livade i pašnjaci)
Thymus serpyllum – majčina dušica – ima umirujuće blagotvorno dejstvo (obronci i padine)
Gentiana lutea – lincura – lekovita (zeludačni problemi) (Rudine, Mišovića gaj, Čavlovac, prostor oko Čigote)
Centarium erythraea – kičica – poboljšava varenje (livade i pašnjaci)
Symphytum officinale L.- gavez – za lečenje unutrašnjih i spoljašnjih rana, preloma

Planina je okićena svim vrstama četinara, a najviše borova. Među četinarima najviše ima belog i crnog bora, jele, smreke, a na manjim visinama raste listopadno drveće kao što je hrast, bukva, grab, breza, jasen i jasika.

Šume Zlatibora su bogate šumskim voćem kao što su jagode, maline, kupine, borovnice, a takođe uspevaju i jestive gljive poput sunčanice, borovnjače, lisičarke i lipike.

Kada je u pitanju životinjski svet može se reći da je izuzetno raznovrsan. Najviše zbog bujen vegetacije. Postoji veliki broj životinja koje su stalno naseljene ili se povremeno javljaju. Dozvoljeno ih je loviti u zavisnoti od Zakona o lovstvu. Podeljene su na sitnu i krupnu divljač, a neke od životinja su pod zaštitom. Stalno su pristuni vuk, lisica, divlja svinja, srna, zec, jazavac, veverica, kuna  zlatica, kuna belica, vidra i divlja mačka.

Ptice su raznovrsnije i brojnije, a najviše ima jarebica, jarebica kamenjarki, prepelica, golubova, fazana i leštarki. Ptica pevačica ima najviše i one su pod stalnom zaštitom. Još samo na Zlatiboru možemo se diviti  slobodnim letu orla krstaša ili beloglavog supa, pernatih grabljivica koje su u drugim krajevima gotovo istrebljene.

Zlatiborske reke Rzav, Uvac, Katušica su bogate ribom kao što su pastrmka, klen, krkuš, skobar i dr. S obizirom na izuzetnu raznovrsnost riba, ribolov bi mogao da postane jedan od značajnih oblika turističkog prometa ovog kraja.

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

 

Zlatibor izleti
Apartmani na Zlatiboru
Zlatibor nekretnine

Leave a Reply

Your email address will not be published.