Boravišna taksa u Grčkoj

Od 01. januara 2018. godine svi turisti koji putuju u Grčku moraju da plate dodatni porez, odnosno boravišnu ili turističku taksu.

To je jedna od novina koja se odnosi na boravak turista u Grčkoj.

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po sobi, u zavisnosti od vrste smeštaja i iznosi:

  • 4 Eur po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica
  • 3 Eur po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdice
  • 1,5 Eur po sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice
  • 0,5 Eur po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice
  • 0,5 Eur za privatne sobe, studija i apartmane

Prema pisanju grčkih novina, hotelska industrija Grčke smatra ovo apsurdnim, jer je turizam jedan od retkih sektora grčke ekonomije koji je izdržao krizu. Grčka ima najveće poreske stope za turističke usluge u poređenju sa ostalim konkurentskim mediteranskim zemljama.

Turska naprimer ima najniži stepen poreza od 8%, Kipar ima porez od 9% za sve hotelske usluge. Kada su u pitanju Italija i Španija porez je od 10%. Porez u Grčkoj iznosi čak 24%, što zanči da Grčka već ima najveće poreske stope za turistićke usluge u poređenju sa ostalim konkurentskim mediteranskim zemljama.

Prema nedavnom istraživanju Instituta za turistička preduzeća SETE, na 100 Eur koje jedan hotel od 4 zvezdice u Grčkoj dobije od gostaod gosta, 33,4 Eur odlazi na poreze i doprinose za socijalno osiguranje.

Na Kipru je ta cifra mnogo manja i iznosi 16,1 Eur. Zbog ovoga hoteli su prisiljeni da posluju sa znatno nižim maržama kako bi poboljšali svoju konkurentnost.

Tako da početkom 2018. godine počinje da se primenjuje naplata boravišne takse stranim turistima, koju je Grčko Ministarstvo turizma već odobrilo, a sa ciljem da pomogne njenom ekonomskom oporavku.

Kako verujemo da već razmišljate o izboru destinacije za godišnji odmor i budžetu koji ćete imati na raspolaganju, skrećemo vam pažnju na dodatan troškak o kojem možda niste razmišljali, a sve su manje šanse da ćete uspeti da ih izbegnete.

Turisti u Grčkoj

Pogledajte kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros apartmani blizu plaze
Grcka povoljni aranzmani

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.