Božić u Grčkoj

Bozic u Grckoj

Božić- je praznik koji slavi rođenje Isusa Hrista i jedan je od najradosnijih dana grčke pravoslavne crkve. Tradicionalno, božićni raspust u Grčkoj traje 12 dana, do 6. januara, kada se slavi Bogojavljenje. Postoji mnoštvo običaja koji se poštuju za vreme Božića, od kojih su se neki tek nedavno pojavili, tako što su “uveženi” iz drugih delova sveta (kao što je ćurka na Božićnoj trpezi ili kićenje jelke). U prošlosti, Grci su ukrašavali brodiće u čast Svetog Nikole, tako da i do danas ima dosta onih koji radije kite brodiće umesto jelki i na taj način oživljavaju ovaj stari Božićni običaj.

Kolede- pevanje koleda spada u običaje koji su se netaknuti očuvali sve do današnjeg dana. Za vreme Božića i Nove godine deca u grupama idu od kuće do kuće i pevaju kolede često uz muzičku pratnju triangla, muzičkog instrumenta, ali i gitare, harmonike, lire i sintisajzera. Ranije, deca su za ovo darivana slatkišima, međutim danas je nagrada isključivo novčana.

Božićni vilenjaci- božićni vilenjaci Grčke nazivaju se kalikantzari. Reč je o prijateljski nastrojenim, ali nemirnim mitskim bićima. Kalikantzari žive u utrobi zemlje i pojavljuju se jedino u periodu od dvanaest dana, koji počinje sa Božićem, a završava se Bogojavljenjem. Kada izađu na površinu zemlje, vole da se kriju po kućama, da uskaču kroz dimnjake i plaše ljude. Širom Grčke postoje različiti običaji i različita predanja o zastrašivanju kalikantzara. Na dan Bogojavljenja, kada se osveštava voda, oni odlaze i vraćaju se nazad u utrobu zemlje.

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2022. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu smestaja i izleta na Zlatiboru na nasem sajtu http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.