Drvengrad

Drvengrad

Drvengrad crkva

 

Drvengrad je etno selo koje se nalazi na brdu Mećavnik, između planine Zlatibor i Tare.

Vlasnik ovog prelepog etno kutka je naš poznati filmski režiser Emir Kusturica. Do ideje o pravljenju Drvengrada Emir Kusturica je došao prilikom snimanja filma ,,Život je čudo” gde se više od polovine radnje filma odigralo baš ovde i na Šarganskoj osmici.

Drvengrad je selo u obliku pravougaonika. Na jednom kraju ima ulaznu kapiju odakle polazi glavna ulica i prostire se do drugog kraja gde se nalazi mala drvena pravoslavna crkva. Preko 90% objekata napravljeno je od drveza pa i pločnik po kome se hoda, otuda i njegov naziv. Kuće su napravljenje baš kao one sa prostora Zlatibora i Tare iz 19. veka samo što je enterijer prilagodjen savremenijem načinu života. Zanimljivo je i to da većina stvari, svaka ulica, trg pa i svaka drvena kućica nosi naziv po nekoj poznatoj ličnosti iz sveta filma, muzike, umetnosti, sporta. Glavna ulica ulica, koja počinje od glavne kapije do crkve, nosi naziv po našem poznatom nobelovcu Ivi Andriću, a postoje i ulice kubanskog revolucionara Ernesta Če Gevare, fudbalera Dijega Maradone, našeg najboljeg sportiste Novaka Đokovića i mnoge druge.

Drvengrad

U Drvengradu možete pogledati i kratkometražni film u bioskopu ,, Stenli Kjubrik” u trajanju od 10 minuta i cena karte ulazi u cenu ulaznice.

Drvengrad ima sve što treba da ima jedan gradić, a to su galerije, biblioteka, poslastičarnica sa domaćim kolačima, rstoran domaće srpske tradicionalne kuhinje, prodavnica suvenira itd. U centru mesta nalaze se i limuzine koje podsećaju na one iz Titovog vremena ili iz Havane.

Ono što je interesantno je da veliki broj poznatih ličnosti posećuje Drvengrad. Prava atrakcija je bila poseta poznatog glumca Džoni Depa, tada se otkrivala i njegova bista, a taj dan je prošao uz muziku, veselje, hranu pa čak i vatromet. I druge poznate ličnosti posetile su Drvengrad kao što je Monika Beluči sa kojom Kusturica dugo sarađuje, Nikita Mihalkov i drugi.

Na početku svake godine u Drvengradu se održava Kustendorf – filmski i muzički festival koji počinje sredinom januara. Traje 7 dana, a program se objavljuje 7 dana unapred.

Drvengrad

 

IZLET DRVENGRAD
Izleti Zlatibor
Apartmani Zlatibor

Leave a Reply

Your email address will not be published.