Edipsos

Evia Edipsos

Edipsos se nalazi na severozapadu ostrva Evija, tačno naspram Kamene Vurle i 50 km od čuvenog Pefkija i jednog od omiljenih srpskih letovališta.

Lutra (banja) Edipsos je najpoznatija, a ujedno i najstarija banja u Grčkoj, što pokazuje time jer se spominje prvi put u delima čuvenog grčkog filozofa Aristotela. U njoj su boravili i razni rimski imperatori, a jedan od njih je bio i Marko Antonije. Banju je razrušio vizantijski imperator  Teodosije, kao objekat okupljanja pagana.

Danas, Edipsos je grad u kojem živi oko 10 hiljada stanovnika. Ima oko 200 hotela i čak 18 SPA centara. Mesto je naročito poznato po svojim termalnim izvorima, koji se ulivaju direktno u more sa temperaturom od 34 do 70C. Jako je popularno kod starije populacije.

Gradska plaža u Edipsosu je pretežno peščana i šljunkovita u nekim delovima. Odlikuju je kameni bazeni u koje se slivaju termalne vode i u kojima voda prelazi 80C. Duž plaže se u atraktivnim slapovima slivaju termalne, tople vode pa je taj deo omiljen među turistima.

Do same Evije dolazak je vrlo jednostavan, iz Soluna i Severne Grčke, autoputem Solun-Atina i nakon 250 km stiže se u lučki grad Glifa, odakle se trajektom prelazi do Agiokamposa i onda do Edipsosa.

Edipsos je veoma lepo, turistički razvijeno mesto. Nudi veliki broj kafića, restorana, taverni, prodavnica i marketa gde se gosti mogu snabdevati potrebnim namirnicama. Ono što je posebno specifično za ovaj grad je što “živi” i leti i zimi.

Noćni život u Edipsosu je vrlo bogat. Postoji veliki izbor taverni, prodavnica brze hrane, poslastičarnica, igraonica za decu, kockarnica i slično. Ovde se često održavaju i folklorni koncerti u organizaciji grada.

Iz Edipsosa se mogu organizovati razni izleti kao što je odlazak do Atine, obilazak arheološkog nalazišta i grada Delfi, vožnja gliserom do tzv. Grčkih Sejšela (Lihadinisia) i obilazak 15 manjih vulkanskih ostrva, odlazak do primorskog mesta Orei, kao i obilazak Skijatosa i Skopelosa.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros apartmani   Vrasna apartmani   Paralia apartmani   Olympic beach apartmani   Leptokaria apartmani   Nei Pori apartmani

Leave a Reply

Your email address will not be published.