Egipat

Egipat

Egipat je transkontinentalna država, a veći deo teritorije leži u severoistočnoj Africi. Nekada u srpskom jeziku Egipat se nazivao Misir i taj naziv se i dalje zadržao u istorijskim knjigama i poeziji.

Glavni grad Egipta je Kairo i ima oko 17,8 miliona stanovnika, Blizu Kaira nalaze se Sfinga i Velike Piramide. U okolini grada Luksora , odnosno u centralnom Egiptu, nalazi se veliki broj antičkih arheoloških nalazišta kao što su hram u Karnaku i Dolina Kraljeva. Takođe, Egipat je veoma važan politički i kulturni centar Bliskog Istoka.

Sama priča o Egiptu počinje pre više od 3.300 godina pre nove ere u dolini reke Nil, i nijedna druga civilizacija ne može da se poredi sa drevnim Egiptom. U to vreme Egipat je imao veliku geografsku prednost, oličenu u reci Nil.  Centar života i razvoja u Egiptu bila je baš ova reka. Za Egipat se i dan danas kaže d aje dar reke Nil. Egipćani su verovali u zagrobni život. Preminule su balzamovali i sahranjivali u piramidama. Balzamovanje je počinjalo vađenjem mozga, creva, srca i pluća koji su sačuvani u četiri zasebne vaze. U telu su stavljene soli koje su sa suvim pustinjskim suncem izvlačile vlagu. Osušeni leš su umotavali u stotine metara pamučnog platna i čitav taj proces je trajao 70 dana. Najimpresivnije građevine Egipta su piramide. One su građene kao grobnice faraona. Do sada je pronađeno ukupno 46 piramida, a smatra se da ih ima još mnogo koje su neotkrivene i nalaze se ispod peska pustinje. U 27. veku pre nove ere izgrađena je prva piramida i tada su one postale osnovni nasčin sahranjivanja vladara. Jedna od najpoznatijih piramida je Velika piramida faraona Keopsa sagrađena od 2 miliona i 300 hiljada kamenih blokova, a svaki blok je težak oko 2.5 tone. Ispred ove piramide nalazi se divovska skulptura lava sa Božijim licem, oblikovna po uzoru na boga, kralja Kefrena. Sfinga je nekada bila prekrivena gipsom i obojena jarkim bojama. Visoka je oko 20 m. Nos i brada su otpali, a ostaci se čuvaju u Britanskom muzeju u Londonu.

Nacionalni praznici u Egiptu su:

  • 7. januar-pravoslavni Božić
  • 25. april-Dan oslobođenja
  • 01.maj
  • 23.jul-Dan revolucije
  • 06.oktobar-Dan oružanih snaga

To su neradni dani.

Od izuzetnog značaja je i Ramazan, koji se obeležava u septembru. Lokalno stanovništvo očekuje da se ne jede i ne puši na javnim mestima tokom praznika.

Valuta je egipatska funta. 1 Eur 6.82 egipatskih funti, a 1 egipatska funta je 0.15 Eur.

Od turista se očekuje da ostavljaju bakšiš u restoranima.

Za upravljanje vozilom strancima je potrebna međunarodna vožačka dozvola.

 

Pogledajte kompletnu ponudu hotela u Hurgadi:

Hurgada leto

Leave a Reply

Your email address will not be published.