Evia

Evia

Ostrvo Evia, ili Eubeja, istočno od Centralne Grčke, jedno je od najpopularnijih ostrva u Grčkoj. Drugo po veličini (posle Krita), Evia je idealno mesto za sve vrste odmora, tokom cele godine.

Predivan pejzaž koji čine dominantni planinski deo i plava kristalna voda Egejskog mora i zaliva Evoikos, hrana su za dušu i srce.

Ostrvo je bilo nastanjeno još u praistorijskim vremenima. U V veku pre nove ere Evia se borila na strani Atine protiv Persijanaca, kada je grad Eretrija bio potpuno uništen. Ostrvo su u III i II veku pre nove ere osvojili Rimljani i tada ostrvo postaje deo Rimskog carstva. Za vreme Vizantije na ostrvu su podignute mnoge crkve i manastiri. Ostrvo je tokom istorije moralo da odoleva napadima pirata, a u XIII veku potpada pod mletačku vlast, da bi ga potom zauzeli Turci Otomani. Rat za nezavisnost od turske okupacije počeo je 1821. godine.

Ostrvo čine tri glavna dela – severni, centralni i južni. Svaki od njih ima svoj karakteristični pejzaž, bogatu vegetaciju, interesantnu istoriju, drevne gradove. Evia je idealno mesto za one koji žele da osete život na grčkom ostrvu. Do ovog ostrva lako se dolazi sa svih strana Grčke. Ostrvo nudi ponešto za svakoga. Za one koji vole plaže i more, tu je bezbroj prelepih plaža, koje su leti pune turista, ali i lokalnog stanovništva koje voli da se opusti uz more. Oni koji vole aktivan odmor, takođe će naći ponešto za sebe, od pešačenja, sportova na vodi, jahanja, planinarenja, planinskog biciklizma do raznih drugih aktivnosti.

Turizam je izuzetno razvijen i dobro organizovan na ovom ostrvu, tako da posetioci mogu naći veliki izbor smeštaja, kao što su hoteli, sobe ili apartmani koji se izdaju, a mogu se naći i organizovane ekskurzije i izleti, obilasci brodom…

Ljubitelji prirode biće oduševljeni prizorima klisura, šuma, dolina, uvala…

Najpopularnija mesta na ostrvu su Edipsos, čuvena banja na severu Evie, gde dolaze turisti iz celog sveta kako bi uživali u termalnim vodama.

Evia je omiljeno mesto za one koji vole kampovanje. Kampovi okruženi bujnom vegetacijom dobro su opremljeni i nude potpuni komfor.

Na ostrvu su zime blage, a leta tipična mediteranska. Međutim, severoistočni vetar duva od juna do oktobra, što olakšava boravak na suncu.

Restorana, malih taverni i barova ima na pretek u kojima možete uživati u osvežavajućem piću ili hrani, koja je poznata širom sveta. Od najčuvenijih jela kao što je musaka, do manje poznatih tradicionalnih specijaliteta, sve to možete probati na ovom ostrvu.

Jedno od najpopularnijih mesta na ostrvu, u gradu Karistos, jeste “Cavo d’oro”, taverna kojom upravlja ista porodica još od 1897. godine.

Aktivnost koja na ostrvu dobija sve više na popularnosti jeste ronjenje. Nekoliko agencija organizuje izlete sa ronjenjem, a jedna od njih je i “Petries”, škola ronjenja smeštena u regionu Petries.

Možda će biti teško odlučiti se gde otići na izlet, budući da brojne agencije organizuju ture i ekskurzije duž celog ostrva.

Širom ostrva nalazi se ukupno 16 manastira i nekoliko crkava. Najposećenija je ruska crkva Svetog Ivana u selu Prokopi, koja je udaljena sat vremena vožnje od Halkide. Svake godine 27. maja vernici dolaze da se poklone moštima sveca.

Tokom godine održavaju se razne sportske manifestacije i lokalni festivali i proslave.

Fosilna šuma kod sela Kerasia na severu ostrva je jedinstveni prirodni psomenik geološkog nasleđa. Otkriće fosilizovanih debala u celoj regiji označeno je kao otkriće od velikog značaja, jer se procenjuje da su stabla stara između 10 i 25 miliona godina.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros apartmani leto 2022
Vrasna apartmani leto 2022
Paralia apartmani leto 2022
Olympic beach apartmani leto 2022
Leptokaria apartmani leto 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.