Glavna jela

Grčka kuhinja je jedna od najstarijih evropskih kuhinja. U antičkom dobu dobri kuvari su bili cenjeni kao dobro filozofi. Prva kuvarska knjiga je napisana baš u Grčkoj, u četvrtom veku pre Hrista, za vreme vladavine Aleksandra Makedonskog. Musaka, ćufte, pilav, burek, baklava, caciki itd. su razlog sporenja grčke i turske kuhinje. Grci su najveći potrošači maslinovog ulja po “glavi” stanovnika, čak preko 25 litara godišnje. Ali, ako se uzme u obzir da se maslinovo ulje proizvodi i u domaćinstvima (kao kod nas u Srbiji rakija) onda taj podatak ne iznenađuje mnogo. Jagnjetina je vrsta mesa koja se najviše koristi u Grčkoj, drugo mesto zauzima piletina, a ostale vrste mesa (izuzev mlevenog) su srazmerno malo zastupljene u svakodnevnoj ishrani. Riba i plodovi mora se takođe u velikom procentu koriste u ishrani Grka, što se za jednu mediteransku državu i podrazumeva. Čuveni feta sir, napravljen od kozijeg ili ovčijeg mleka, je omiljeno meze ali i sastavni deo mnogih salata i jela pečenih u rerni. Od povrća se najčešće koriste paradajz, krompir, krastavac, plavi paradajz, pasulj, crni i beli luk, paprika, tikvice… Začini: origano, ruzmarin, majčina dušica, peršunov list, biber, cimet.

GYROS – tradicionalno grčko jelo od mesa (piletine ili svinjetine, ređe jagnjetine) pečeno na vertikalnom ražnju. Seče se sitno i dodaju mu se prilozi kao što su paradajz, kolutovi crvenog luka pomfrit, tcaciki salata… Može se servirati i kao velika porcija na taniru.

Potrebni sastojci: pileće meso (600gr), ulje (150gr), vegeta, origano, bosiljak, ruzmarin, aleva paprika (1 kašičica), so, nana (1/2 kaičice), 1 svež krastavac, beli luk (3 čena), pavlaka (400 gr), brašno (600 gr), 1 kvasac, 2 paradajza, crveni luk (ili mladi) 1 glavica ili 2 struka mladog luka, krompir za pomfrit (1 kg).

Način pripreme:

  • Iseckati belo meso na što sitnije komadiće. Pomesati ulje i začine, dodati piletinu, sve dobro izmešati i ostaviti da malo odstoji. Može i ranije da se pripremi, najbolje da odstoji 1 sat. Ocediti višak ulja i ispržiti meso.
  • Tortilje: u 400 ml vode staviti kvasac i kašičicu šećera da nadodje, zamesiti sa 600 gr brašna i kašičicom soli i ostaviti da naraste 30 minuta. Premesiti testo na 6 jufki i ostaviti da “odmore” 15 minuta. Svaku jufku istanjiti oklagijom što je moguće tanje i peći jednu po jednu na malo nauljenoj tepsiji (ringla uključena na maximum). Ne treba dugo da se peku da ne bi bile tvrde.
  • Caciki salata: oljuštiti krastavac i izrendati na najsitnije, malo posoliti i dobro ocediti od soka. Dodati sitno seckan beli luk i pavlaku, sve dobro promesati.
  • Ispržiti pomfrit
  • Tortilju premazati caciki salatom, na sredinu staviti meso, preko mesa kolutove paradajza, kolutove luka i pomfrit.
  • Donji deo tortilje saviti do pola, pa strane preklopiti jednu preko druge. Tako uvijenu umotati do pola salvetom ili folijom da se učvrsti.

SUVLAKI – grčki ražnjići, obično od svinjskog mesa. Servira se uz pomfrit i salatu. Omiljeni fast food uz giros gyros kod naših turista.

Potrebni sastojci: 1 kg msa bez kostiju (jagnjetina, svinjetina ili piletina), 1 šolja crvenog vina, 3-4 čena belog luka, 1 kašičica origana, 1/2 šolje maslinovog ulja, sok od jednog limuna, 1 kašika soli, biber po ukusu, nekoliko zelenih paprika, 200 g šampinjona, 200 g čeri paradajza.

Način pripremeU veći sud (nikako metalni) sipajte vino, origano, sok od limuna, so, biber i maslinovo ulje. Dodajte meso sečeno na kocke i promešajte. Dobro pokrijte plastičnom folijom, pa ostavite da se marinira najmanje 8 sati, najbolje preko noći. Promešajte više puta za to vreme, da bi meso dobro upilo marinadu. Nabodite komade mesa na uljem podmazane štapiće za roštilj, a između kocki mesa nabodite po koje parče paprike, šampinjone i šeri paradajz. Pecite na umerenoj vatri, povremeno prelivajući preostalom marinadom koju ste prethodno prokuvali na par minuta.

MUSAKA – zapečena mešavina mlevenog mesa i krompira. edno od omiljenih jela kod Srba.

Potrebni sastojci: 6 patlidžana, so, 1,5 dl maslinovog ulja; za nadev: 0,5 dl masliovog ulja, 2 glavice crnog luka, 0,5 kg mlevene junetine, so, mleveni biber, pola kašičice mlevenog cimeta, 100 g naredanog kačkavalja, 2 jaja, prilog – kiselo mleko i zelena salata.

Način pripreme: Oljuštiti patlidžane, oprati ih i iseći na tanke podužene režnjeve. Kuvati ih 2 minuta u posoljenoj kipućoj vodi u kojoj je dodato maslinovog ulja. Zatim ih povaditi iz vode, ocediti, posušiti i sa obe strane propržiti na preostalom zagrejanom maslinovom ulju. Nadev: u šerpi zagrejati maslinovo ulje i propržiti sitno seckani crni luk da omekša i malo požuti. Dodati mleveno meso i uz povremeno mešanje propržiti desetak minuta. Skloniti šerpu sa vatre, dodati so, mleveni biber, cimet i narendan kačkavalj, pa sve dobro promašati. U podmazan vatrostalni sud slagati naizmenišno red patlidžana, red nadeva. Ređanje završiti patlidžanima, preliti ih umućenim jajima i u rerni zagrejanoj na 180 stepeni peći oko 40 minuta. Služiti uz kiselo mleko i zelenu salatu.

PASTICIO

Potrebni sastojci: 250 g rezanaca, so, 80g feta sira, 3 belanceta, 2-3 kašike maslinovog ulja, 0,5 dl maslinovog ulja, glavica crnog luka, 0,5 kg mlevene junetine, 1 šargarepa, kašika peršunovog lista, 2,5 dl soka od paradajza, po 2 kašičice soli i origana, pola kašičice mlevenog bibera; bešamel sos: 1 dl ulja, 4 kašike brašna, 7 dl mleka, po kašičica soli i nastruganom muskatnog oraščeta, 3 žumanceta,80 g kačkavalja.

Način pripreme: rezance staviti u vrijuću posoljenu vodu i kuvati 2-3 minuta. Ocediti ih, preručiti u vatrostalni sud i pomešati sa drobljenim feta sirom, snegom od ulupanih belanaca i maslinovim uljem. U šerpi zagrejati maslinovo ulje i propržiti sitno seckan crni luk. Dodati mleveno meso, iseckanu šargarepu i sitno seckan peršunov list, sok od paradajza, so, origano i mleveni biber. Promešati i kratko prodinstati, pa ravnomerno preliti preko rezanaca i sira. U drugoj šerpi na zagrejanom ulju kratko propržiti brašno, pa uz stalno mešanje kuvati desetak munuta na laganoj vatri. Zatim skloniti šerpu sa vatre i u sos umešati razmućena žumanca. Pripremljen bešamel sos preliti preko mlevenog mesa, posuti nastruganim kačkavaljem i u rerni zagrejanoj na 220 stepeni peći 25 minuta.

DOLMADAKIA – sarmice od listova vinove loze

Potrebni sastojci: 1 dl maslinovog ulja, 250 g crnog luka, 100 g pirinča duguljastog zrna, 3 dl vrele vode, so, mleveni biber, tridesetak mladih listova vinove loze; 0,5 dl maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna, 3 dl tople vode; sok od pola limuna.

iNačin pripreme: na zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno seckan crni luk. Kad omekša i požuti dodati pirinač i mešajući pržiti 2-3 minuta. Preliti vrelom vodom, dodati so i mleveni biber, promešati i kuvati petnaestak minuta. Zatim fil skloniti sa vatre i ohladiti. U međuvremenu listove vinove loze prokuvati 5 minuta u ključanoj vodi, izvaditi ih i ocediti. Na svaki list staviti po kašiku pripremljenog fila pa ih umotati u male, čvrste valjke. Preostale listove rasporediti po dnu šerpe. Po lišću složiti pripremljene sarmice jednu do druge, preliti ih maslinovim uljem, sokom od limuna i toplom vodom. Preko sarmica staviti plitak tanjir da ih blago protisne, Poklopiti šerpu i staviti je na vatru. Kad provri kuvati na umerenoj vatri 45 minuta, pri čemu paziti da li u šerpi ima vode. Kuvane sarmice skloniti sa vatre i ostaviti da se ohlade u šerpi u kojoj su se kuvale. Zatim ih poslagati na ravnu činiju i poprskati sokom od limuna, a zatim poslužiti.

STIFATO –  je tradicionalno jelo koje se sprema sa zečetinom/teletinom/jagnjetinom/govedinom sa malim glavicama luka u zemljanim posudama.

Potrebni sastojci: 750g mesa, 250ml suvog crnog vina,1 kašičica vinskog sirćeta, 2 češnja belog luka, 400g lukovica, 1 štapić cimeta, 2 lista lovora, 1 kašičica aleve paprike,1 kašičica paradajz pirea, 1/2 konzerve pelata, 150-200 ml goveđeg fonda, maslinovo ulje, so, biber, brašno.

Način pripreme: iseći junetinu/govedinu na veće kocke i uvaljati ih u brašno pomešano sa solju i biberom. Na vrelom ulju pržiti kocke dok ne dobiju zlatnu koricu i staviti ih u vatrostalnu činiju. U istu takvu staviti maslinovo ulje. Lukovice prepoloviti ako su velike i dinstati dok ne dobiju finu smedju boju. Na kraju prodinstati beli luk. Sipati preko mesa. U šerpu staviti vino, cimet, sirće i promešati i ostaviti da provri. Preliti preko mesa. Sve to preliti goveđim fondom i staviti dva lovorova lista. Vatrostalnu činiju poklopiti i staviti u rernu. Peći oko sat vremena na 200 stepeni. Blago otklopiti i peći još 2,5 sata. Služiti sa pirinčem. Umesto lukovica može se upotrebiti i običan luk, ali je zaštitni znak Stifata upravo slatkasti ukus koji daje posebna vrsta luka.

PAIDAKIA – jagnjeći kotleti na žaru

Potrebni sastojci: 1 kg jagnećih kotleta, 1 dl maslinovog ulja, sok od 1 limuna, kašičica origana, so, mleveni biber, 3 kašike peršunovog lista, 1 limun;prilog – pržen krompir i zelena salata.

Način pripreme: Jagnjeće kotlete oprati, prosušiti i staviti u dublju činiju. Preliti ih mešavinom maslinovog ulja, soka od limuna i origana, dobro izmešati i ostaviti da odstoje 3-4 sata. Do upotrebe kotlete treba nekoliko puta okrenuti u marinadi. Odstajale jagnjeće kotlete staviti na zagrejane rešetke roštilja i peći. Tokom pečenja okrenuti ih jednom i nekoliko puta premazati marinadom u kojoj su stajali. Na kraju ih posoliti i pobiberiti, skloniti sa rešetki i staviti u zagrejan tanjir za služenje. Posuti ih sa sitno seckanim peršunovim listom i služiti uz kriške limuna, pržen krompir i zelenu salatu.

KEFTEDES – pljeskavice ili ćufte od mlevenog mesa

Potrebni sastojci: 1 kg krompira, juneće mleveno meso (500 gr), 4 kriške hleba (bez kore) potopljenog u vodu (mleko) i lepo isceđeno, 1 jaje, 1 veza peršuna sitno seckano, malo cimeta, bibera, origana, mente i soli po ukusu, ulje po potrebi za prženje

Način pripreme: oljusteni krompir uzmemo i izrendamo na najsitnijem delu rendeta. Nemojte se začuditi ako bude dosta vode prilikom rendanja. Uzmete i iscedite ga lepo. Zatim u krompir dodajte mleveno meso i hleb koji ste prethodno iscedili od vode (mleka) i sve lepo izmešajte.. Zatim dodate začine i jaje, lepo izmešate. Zagrejete ulje, (malo više da bi mogla keftedes da pliva do polovine). Uzmete smesu u ruku, pa je stiskate (da izadje visak tecnosti), pa je na kraju oblikujete u valjak i stavite u ulju da se prži, ponoviti postupak dok ima mesta u šerpi ili dubljem tiganju.. Pustiti da se dobro zapeku sa donje strane pre nego što ih okrenete, od 7 do 10 minuta sa obe strane da se peku. Tako pečene izvadite na salvetu da se iscedi višak ulja. Jesti tople, a može i hladne, po želji.

BRIAM – zapečeno povrće

Potrebni sastojci: 1 patlidžan, 2 manje zelene tikvice, 1 paprika, 2 paradajza, 1 veza peršuna, 1 crni luk, 2 čena belog luka, 100 ml maslinovog ulja, so, biber, feta, sjenički sir ili slično

Način pripreme: Povrće dobro oprati. Patlidžan, papriku i tikvice iseći na krupnije komade. Posoliti i staviti u posudu za pečenje. Paradajz, peršun, crni i beli luk sitno iseći i izmešati. Posuti preko pripremljenog povrća. Pobiberiti i posuti maslinovim uljem. Može se dodati i malo (oko 100ml) vode, ali nije neophodno. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 190-200 stepeni sat vremena. Po želji posuti izdrobljenim sirom i vratiti u isključenu rernu na par minuta, da se sir tek malo dopeče i istopi.

SAGANAKI – zapečeni sir. Postoji ekoliko verzija ovog jela: saganaki sa pradajzom, saganaki od tvrdog sira – kačkavalja i saganaki zapečen u rerni.

Saganaki sa paradajzom – potrebni sastojci: 200 g paradajza, 1/2 manje glavice crnog luka, 1/2 češnja belog luka, 50 ml vina, malo peršuna, malo maslinovog ulja, 100 g feta sira (ili starijeg belog), so i biber, prstohvat šećera (po potrebi), ljuta papričica (po želji), prstogvat origana

Način pripreme: U posudi (koja može u rernu) na vinu dinstati oba luka. Kada omekšaju dodati seckan paradajz, malo peršuna i začine. Kuvati petnaestak minuta, pa dodati ulje. Dodati sir isčen na deblje komade i zapeći u rerni petnaestak minuta. Zaajedno sa paradajzom u sud mogu se dodati iračići, a dalje postupati po receptu. Pre sira može se u ukrčkan paradajz ubaciti i patlidžan isečen na kockice, prethodno propržen na ulju, pokrije sirom i pravac rerna…

Saganaki od tvrdog sira – kačkavalja – potrebni sastojci: 120 gr tvrdog sira, 50 gr brašna, ulje za prženje, pola limuna

Način pripreme: Spremiti komad sira približnih dimenzija 10 x 7 cm, debljine 1,5 cm (tanji komadi bi se topili na visokoj temperaturi). Može i više manjih komada, ali debljine gore napomenute. Pokvasiti ga vodom, uvaljati u brašno  (od ovoga će sir dobiti divnu hrskavu koricu). U malom sudu sa debelim dnom zagrejati ulje i pržiti sir par minuta. Pažljivo okrenuti sir lopaticom, pa ispržiti i drugu stranu da sir dobije lepu boju. Poslužiti toplo uz krišku limuna.

Saganaki zapečen u rerni – potrebni sastojci – parče feta sira debljine barem 1,5 cm (ili nekog starijeg prevrelog  sira) , akšika maslinovog ulja, malo bibera, malo origana

Način pripreme: Staviti sir u mali vatrostalni sud. Posuti origanom i biberom. Pritisnuti ga malo viljuškom da popuni ceo sud. Poprskati uljem i peći petnaestak minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Može se koristiit i neki drugi sir, u slučaju da je masniji smanjiti količinu ulja. Poslužiti toplo uz svež domaći hleb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.