Uzice

Grad Užice

Užice je grad koji se nalazi u zlatiborskom okrugu na zapadu Srbije. Sedište grada i okruga je gradsko naselje Užice. Grad se sastoji od 41 naselja: 2 gradska (Sevojno i Užice) i 39 seoska naselja.

Užice je udaljeno od Beograda 195 km. Prema popisu iz 2011. godine Užice ima 78.040 stanovnika. Ima najniži prirodni priraštaj u zlatiborskom okrugu.

Uzice

Užice je bilo naseljeno još u praistorijsko doba. Nalazišta iz tog perioda otkrivena su na velikom broju lokaliteta. U periodu Drugog svetskog rata 1941-1945. godine, Užice je bilo središte značajnih istorijskih događaja. Posle Drugog svetskog rata grad se razvija u kulturni i privredni centar. Stvaraju se psnovne, srednje i visoke škole, kao što su Učiteljski fakultet, Narodni muzej, pozorišta, Narodna biblioteka.

Stari grad – Stari grad leži na stenovitom grebenu. Greben na kome se nalazi je vrlo nepristupačan i bedemi se spuštaju do reke. Sam položaj grada je bio jako interesantan za putnike i namernike. Geografski položaj i njen strateški značaj uticali su na izgled tvrđave. U gornjem delu je imala polukružnu kulu, a u srednjem delu objekte za smeštaj vojnika, opreme i hrane. Rekonstrukcijom je zaustavljeno nestajanje i obrušavanje grada koje jako dugo trajalo.

Crkve u Užicu su crkva Svetog Marka, crkva Svetog Đorđa, Karan-Bela Crkva, Manstir Rujno.

1874. godine u Užicu je počela da radi dvorazredna gimnazija, a 1881. godine je postala Realna gimnazija. Zgrada je uređena u stilu akademskog realizma i u njoj su predavali uticajni ljudi kao što su političar i fiolog Ljubomir Stojanović, Nastas Petrović jedan od prvaka Narodne radikalne stranke, vajar Simeon Roksandić i dr.

Užice ima i pozorište od 1945. godine. Sala je prelepa i može da primi 500 posetilaca. Nalazi se na Gradskom trgu. Postoji i Gradska galerija koja je osnovana 1990. godine. U galeriji se nalaze dela moderne i savremene jugoslovenske umetnosti.

 

Smestaj na Zlatiboru
Izleti na Zlatiboru
Nekretnine Zlatibor

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

 

Izlet Mokra Gora                                                        Izlet Uvac
Izlet Sirogojno – Stopica pecina                               Izlet Visegrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.