Grčka venčanja – zanimljivi običaji

Svadbe u Grčkoj

Grčke svadbe su mnogo opuštenije i zabavnije od drugih u bilo kom delu sveta, a slavlje traje i po nekoliko dana.

Kod nas, mlada baca bidermajer onim devojkama koje žele da se udaju. U Grčkoj je to malo drugačije. Po staroj grčkoj tradiciji, mlada na đonu svoje cipele ispisuje imena svojih prijateljica koje žele da se udaju. Po takvom verovanju svaka će naći čoveka svojih snova.

Na svadbi se pod obavezno dele slatkiši. Oni su lepo upakovani i dekorisani. Običaj je da devojke te slatkiše nose kući kako bi im život bio sladak do njihove udaje. Ti slatkiši se nazivaju “kufeta”. Postoji i verovanje da ako slatkiš stave ispod jastuka, da će sanjati svog budućeg muža.

Kao i kod nas, ukoliko devojke nisu udate moraju biti spremne da će starije dame pokušati da saznaju šta je “problem”. Kod Grka je običaj da starije udate žene upoznaju neudate sa neoženjenima. Po njhovom verovanju to je moralni dug koji imaju prema svojoj domovini.

Na grčkom venćanju je uobičajeno i da se tokom ceremonije ispred crvke baca pirinač na mladu i mladoženju. Nekada se smatralo da je ovaj običaj paganski, ali on danas simboliše plodnost i sreću za par. Kod nas je običak da se bacaju novčići koji simbolišu bogatstvo. Nakon ceremonije se priređuje večera, na kojoj se dve porodice, mladina i mladoženjina upoznaju i razgovaraju o venčanju sa svim svojim gostima.

Naravno, obavezno je igranje uz muziku, uz koju igraju i mladi i stari, a kao što znamo muzika im je jako vesela i primamljiva, ali je puštaju tek nakon večere, a tazlog tome je veoma specifičan. Zapravo, čim krene muzika na podijumu počinju da lete čaše, flaše i tanjiri.

Za većinu stranaca koji prisustvuju grčkom venčanju to je nezaboravno iskustvo. Neki karakterišu i kao čudno, naročito u crkvi. Poštuje se tradicija, a Grci su izuzetno pobožni i tradicionalni, ali na venčanjima sveštenik ne propušta priliku da se šali sa mladencima. U nekim situacijama čak i šamara mladoženju, onako čisto iz dragosti.

Pre samog venčanja obavezno je da kum obrije mladoženju. To se kod njih tretira kao mmačko veče. Kao i kod nas običaj je da se odigra prvi ples. Po njihovoj tradiciji svaki mladoženja mora da odigra zeibekiko ples koji uopšte nije jednostavan, a prava zabava nastaje baš tada kada se svi gosti okupe i navijaju i tako bodre mladoženju.

 

Svadbe u Grčkoj

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za leto 2021 u Grčkoj na web adresi: http://monix.rs/grcka-apartmani/

kao i smešta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Stavros apartmani
Vrasna apartmani
Paralija apartmani
Olympic beach apartmani
Leptokarija apartmani

 

GRCKA APARTMANI LETO 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.