Grčke poslastice

Grcke poslastice

Grčka kuhinja je dosta podseća na našu, a posebno na tursku kuhinju. Pa kada su slatkiši u pitanju u prvom planu su mleko, šećer i orasi.

Mi ćemo izdvojiti 10 najpoznatijih i najukusnijih grčkih deserta:

1. GRČKA BAKLAVA

Grčka baklava je veoma bogata i slatka. Pravi se od slojeva tankog testa koje je ispunjeno seckanim orasima i zaslađena sirupom ili medom.

2. KOKAIA – KREMASTI DESERT

Ako bi preveli na naš jezik ovo bi bila kremasta puslica. Kokaia je krmasti grčki kolač koji je ispunjen bogatim kremom u slatkom sirupu i preliven je čokoladom. Grci često nakon potapanja u sirup kolač uvaljaju u kokos. Predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje čokolade.

 

3. MELOMAKARONA – KOLAČI OD MEDA

Melomakarona su ukusni kolačići, mekani i sočni. Oboreni su u sirupu od meda i pokriveni su seckanim orasima. Predstavljaju najpoznatiji grčki desert koji se jede za Božić.

 

4. HALVAS – GRIZ PUDING

Halva je popularan desert u kuhinjama na Balkanu i istoku, a naročito u severnim delovima Grčke. Griz se prvo potopi u ulju čime stvara neodoljiv ukus, a zatim se potopi u topli sirup sa aromama i mešavinom cimeta i karanfilića. Pravi se sa bademima, orasima, pistaćima ili suvim grožđem.

 

5. PORTOKALOPITA – KOLAČ OD NARANDŽE

Portokalopita je tradicionalni grčki kolač sa Krita. Slojevite je teksture i napravljen je od hrskavog testa i sirupa narandže i cimeta koji daju sočan ukus. Hrskav je, mirisan i neodoljivo ukusan. Izuzetno je kaloričan i od njega možete pošteno da se najedete.

6. KATAIFI 

Kataifi su takođe vrlo zastupljena poslastica. Zajedno sa baklavama je jdna od najpopularnijih i najukusnijih grčkih deserta. Napravljen je od posebne vrste testa koja se zove kataifi ili kadaifi i podseća na rezance. Preliva se sirupom od šećera i vode.

 

7. KOURABIDES – KOLAČ OD ORAHA

Koutabiedes su kolači koji su slični našim gurabijama. Podsećaju na biskvite. U Grčkoj se obično prave sa bademima. Omiljena kombinacija je uz rakiju ili sa Metaksom ili Mastikom. Često su ukrašeni karanfilićem. Prave se kada su posebne prilike kao što je Božić ili krštenja.

 

8. LOUKOUMADES – LOPTICE OD MEDA

Loukoumades su popularni grčki slatkiši koje je svako morao makar jednom da proba. To su zapravo, sočne zlatne kuglice koje se prže i potapaju u ulje, a preko njih ide  slatki sirup i može se posuti cimetom i orasima.

9. TEEPLES – DIPLES

Ovaj kolač možda i nije toliko poznat, ali je jdan od boljih grčkih deserta. Napravljen od tankih listova testa koji se presavijeni prže dok ne postanu hrskavi. Kada se ohlade i preliju medom i cimetom, a može se posipati mlevenim orasima.

 

10. GALAKTOBOUREKO – MLEČNA PITA

Recept uključuje testo pa je potrebno više vremena za pripremu. Predstavlja veoma ukusno lisnato pecivo. Pravi se dtugačije od ostrva do ostrva u Grčkoj. Gust i kremasti krem, nalazi se između dve kore od testa koje su natopljene šećernim sirupom. Krem se pravi od narandže, ali tradicionalno je od vanile.

 

Kompletnu ponudu apartmana za leto 2021. u Grčkoj pogledajte na web adresi: http://monix.rs/grcka-apartmani/ kao i smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Paralia leto 2021
Olympic beach leto 2021
Leptokarija leto 2021
Stavros leto 2021
Vrasna leto 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.