Grčki giros

Kada pomislimo na Grčku, jedna od prvih stvari koja nam padne napamet je GIROS, koje je svakako najpopularnije jelo, nas srpskih turista kada odemo na odmor u Grčku.

Giros je tradicionalno  grčko jelo od mesa pečeno na vertikalnom ražnju. Služi se kao sendvič, sa paradajzom, lukom i tzatziki sosom, umotan u pita hleb.

Komadi mesa se nalaze na vertikalnom ražnju koji se okreće ispred izvora toplote, obično elet+ktričnog grejača. Ako meso nije dovoljno masno, trake slanine se dodaju tako da pečeno meso uvek ostaje sočno i hrskavo. Pečeno meso sa ražnja se seče na male komadiće koji se stavljaju u pitu. Pita se uglavnom služi podmazana, blago pečena i topla. Posebni papir se stavlja na njega, a preko mesa se stavlja paradajz, crni luk, pečeni krompir ili pomfrit. U giros se na kraju kašikom ubacuje tzatziki sos ili pavlaka.

Giros vodi poreklo od turskog doner ćevapa. Kasnije je donesen u Solun odakle se raznim varijacijama raširio po celoj Grčkoj kao i na Kipru. U Grčkoj je meso obično svinjsko ili jagnjeće, ali se ponegde mogu videti i teletina i piletina. Na Kipru je giros uglavnom od teletine ili piletine. Neka mesta u Grčkoj pored standarsnih sastojaka nude i alternativne. Giros sa svinjetinom se servira uz tzatziki sos, dok se uz piletnu najčešće dodaje i majonez pomešan sa pavlakom, pod nazivom “σως” sto znači sos. na grčkom.

Veličina girosa zavisi od mesta  do mesta kao što zavisi i odnos sastojaka i njihova veličina. U novije vreme prave se razne varijacije i eksperimentiše se sa raznim sastojcima. U nekim restoranima postoje i savremeni girosi, sa čudnim ukusima od tuna girosa do “lakog girosa” za one koji su na dijeti.

Grčkoj i na Kipru, meso je obično svinjsko ili pileće a kada ponegde naiđete na teletinu tada se giros naziva Doner. U Atini i većini Grčke pita giros sadrži tzaziki, paradajz, crni luk i pomfrit. Na većini mesta gde kupujete giros možete dodati i druge vrste salata kao što su tirokafteri, ruska salata, goveđa salata i sl.

Najčešće možete naći 3 vrste pita: obična, kiparska i arapska pita. Obična pita, koja je ujedno i najčešća je prečnika oko 20 cm a deblijine oko 3cm- i najdeblja je od ove tri. Kiparska pita je hrskava, većih je dimenzija i podeljena je mali hleb. Arapska pita je hrskava, najpljosnatija i najveća. Giros se takodje služi u sendvič lepinji- najčešće u severnoj Grčkoj.

Najveće giros pite se mogu pojesti u Soluni, tamo giros pored pite uključuje meso, paradajz, luk, pržene krompiriće, kečap i senf opciono, tzatiki salatu ili htipiti salatu ( feta sir sa ljutom paprikom).

Na ostrvu Kos kao i na drugim ostrvima, prodavci girosa zamotaju samo piletinu sa vrućim krompirom.

U drugim grčkim gradovima, kao što je Patra na primer, gde ovo nije toliko popularno jelo, često se giros unapred pripremi i zatim se stavi u toster , kao što je to slučaj sa popularnim evropskim sendvičom koji se zove Panino.

U Kalamati (Peloponez) giros se jede u hlebu koji je pečen na žaru ( Thrakopsomo), presečenom na dve polovine i punjen sa dvostrukom porcijom mesa.

Ukus girosa fantastičan a da je ovo jedno od najjeftinijih jela. Zato je naš savet da jedete giros umereno i ne tako često, jer vam tada nikako neće naškoditi.

 

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za leto 2021. u Grčkoj na web adresi: http://monix.rs/grcka-apartmani/

Apartmani u Lepotokariji
Smestaj u Stavrosu
Apartmani u Nea Vrasni
Letovanje u Paraliji
Leto Olympic beach 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.