Herceg Novi

Herceg Novi

Herceg Novi je prepoznatljiv po mimozama i mnogobrojnim stepenicama. To je i grad Sunca zbog velikog broja sunčanih dana u godini.

Središte Herceg Novog je Stari Grad koga krase građevine nastale u raznim epohama istorije. Sahat-kula (1667), Kanli-kula (1483), tvrđava Spanjola (1538) i tvrdjava Forte-mare (1687) su samo delić kulturne baštine ovog znamenitog grada.

Herceg Novi je osnovao bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić u 14. veku i prvobitno se zvao Sveti Stefan. Kasnije je menjao imena u Novi, Castrum Novum i Castel Nuovo… i, konačno, Herceg Novi, po Hercegu Stjepanu Vukiću Kosači. Turci su ga osvojili u 15. veku i vladali skoro do kraja 17. veka. Oslobodili su ga Mlečani i držali sve do propasti Mletačke Republike na kraju 18. veka. Posle toga su se u kratkim periodima kao vladari Herceg Novog smenjivali Austrijanci, Rusi i Francuzi, sve dok grad nije ušao u sastav Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Herceg Novi ima preko 20 plaža, uglavnom javnih koje nude najrazličitije sadržaje.

Njivice (Kraljičina plaža): Javna plaža. Nalazi se u naselju Njivice, 4 km od Herceg Novog. Plaža je površine 21.600 m2 i predstavlja kombinaciju stenovite, peščane i delom betonske. Poznatija je kao plaža hotela “Riviera”. Kompletno je opremljena (voda, struja, sanitarije, tuševi, parking, ugostiteljski objekat).

Blatna plaža: Javna plaža. Nalazi se u Sutorini i najveća je plaža na području opštine. Po sastavu je peščana i sastavljena od vrlo lekovitog peska, odnosno blata.

Raffaelo plaža: Jedna je od najatraktivnijih javnih plaža i poslednjih godina jedna od dve najbolje ocenjene plaže u opštini Herceg Novi u svim anketama turista. Nasuta je peskom, površine 3.000 m2.

Kupalište “Yachting club”: Javna plaža. Kombinacija je betona i peska, kompletno uređena i opremljena u pogledu infrastrukture i usluge. U sastavu su restoran, picerija, moto-skuteri, škola ronjenja, vožnja biciklom i dr. U blizini je gradske luke. Poslednjih godina najbolje ocenjeno kupalište u svim anketama turista.

Dobreč: Plaža izletničkog tipa, nalazi se na poluostrvu Luštica, peskovita sa kombinacijom šljunka. Dugačka je 70 m, a površina joj je 600 m2. Nije opremljena. Nosilac Plave zastavice.

U širem području Herceg Novog, najpopularnije izletničke ture poslednjih godina su izleti za manastir Ostrog i u Dubrovnik, zatim na Skadarsko jezero, Cetinje i Lovćen, Adu Bojanu, Trebinje (Manastir Gračanica i Tvrdoš). Gradske agencije organizuju i izlete na splavarenje Tarom ili safari džipovima na Beljašnici. Česti su i izleti za Budvu i Sveta Stefan. U užem području najpopularniji i najčešći izlet je prema spoljnjem delu Boke i obuhvata lokalna izletišta: Rose, Žanjice, Mirište, Mamulu i Plavu špilju, koja je jedna od najatraktivnijih u nizu pećina koje se nalaze na poluostrvu Luštica, udaljenom od Herceg Novog 5,7 km. Ima dva otvora pod uglom od 45 stepeni, visina od nivoa mora do vrha tavanice je 9 m, a dubina 3-4 m. Svoj naziv je dobila po neobično plavoj boji koja nastaje tokom vedrih dana, refleksijom sunčevih zraka koji se odbijaju od njenu površinu. U nju se može ući običnim čamcem ili brodićima.

Nešto ređi izleti su prema unutrašnjem delu Boke, koji ide ka Peraškim otocima (Gospa od Škrpjela i Sv. Đorđe), Perastu, Kotoru i Ostrvu cveća. Od izleta u lokalnom okruženju nešto su ređi oni koji se organizuju ka planinskom zaleđu, tj. Borićima, Vrabinju, Orjenu… Cene svih izleta različite su u zavisnosti od agencije, a mesta možete posetiti i u sopstvenom aranžmanu.

Herceg Novi je domaćin velikih festivala, pa možete da iskusite “Praznik mimoze”, HAPS, “Sunčane Skale”… Za mlade, Herceg Novi nudi zabavu u nizu kafića, klubova, diskoteka. “Sort cafe”, “Golden garden”, “Casa”, “Splendid”, “People’s” samo su neki od lokala koji nude raznovrsnu muziku i cene pića koje su u proseku za pivo, sokove i koktele oko 3 evra. U restoranima “Kopas”, “Fontana” i “Upitnik” probajte kulinarske specijalitete bogate mediteranske kuhinje, poput ribljih i plodova mora. Za aperitiv se obično služi domaća crnogorska lozova rakija. Veliki broj hercegnovskih restorana nudi, pored ribljih specijaliteta, i italijanske lazanje, paste sa različitim mediteranskim sosevima i prelivima, kao i druge specijalitete.

 

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja u Crnoj Gori na: Crna Gora leto 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.