Imendan

Grčki običaji su uglavnom religioznog karaktera ili su vezani za paganizam. Grci su veoma sujeverni i dosta veruju u nadprirodne događaje.

Proslava imendana u Grčkoj datira daleko u prošlost i duboko je ukorenjena u grčku tradiciju. Veliki broj Grka dobija ime po nekom od svetaca. Ukoliko je Grk dobio ime po nekom svecu, dan koji je po pravoslavnom kalendaru posvećen tom svecu, slavi se i kao njegov imendan. Tako svaka osoba u toku godine dva puta priređuje slavlje u svoje ime- rođendan i imendan. Pošto ima više imena nego dana u godini, nekim danima slave se po dva i više imendana. Na primer Maria slavi imendan 21. novembra, a zajedno sa njom slave i svi oni koji imaju slična imena: Marica, Marios, Mariori, Marika, Marigula, Marula ili Marieta.

Nešto slično njihovom imendanu je naša slava, ali ipak je razlika velika, jer je slava porodični praznik, a imendan u Grčkoj slavi svaka osoba posebno.

U Grčkoj je imendan važniji od rođendana. Taj dan svi vaši prijatelji, rođaci, poznanici znaju, da ako se zovete na primer Marija, danas slavite. Taj dan Maria prima čestitke od svih i zovu je svi prijatelji, da bi čestitali svakoj Mariji koju pronađu u svom imeniku i poželeli joj sve najlepše. Tog dana gosti posećuju slavljenika bez poziva, darujući ga poklonima i lepim željama. Domaćice gostima nude kolače, slatkiše i meze. Porodica i uži krug prijatelja se okuplja kod kuće ili izlaze zajedno kako bi proslavili ovaj važan dan. Ako su imendan i rođendan blizu, često se dešava da se ova dva događaja spoje, pa se slavlje napravi samo jedanput, za oba povoda.

Kako da znamo kada je nečiji imendan? Imendani obično padaju na isti datum svake godine i to su takozvani “nepokretni” imendani. Za razliku od njih postoje i “pokretni” imendani koji svake godine padaju na drugi datum. Svake godine se pojavljuje nova lista sa tačnim datumima svih imendana.

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2022. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

Stavros apartmani

Leave a Reply

Your email address will not be published.