Istorija Zlatibora

Istorija Zlatibora obuhvata period od praistorije i prvih poznatih stanovnika, za koje postoje materijalni dokazi za njihovo postojanje pa sve do današnjih dana.

Zlatibor u praistoriji – Zlatibor je bio naseljen još u praistorijsko doba. Ljudi su živeli po pećinama i gustim šumama.

Prvi poznati stanovnici Zlatibora bili su Iliri. Oni su po gotovo celom Zatiboru ostavili svoja groblja, za koje se smatra da su grčka. U skoro svim zlatiborskim selima nalaze se ostaci ilirskih groblja. Najočuvaniji su u Kremnima i preko čitavog Braneškog polja.

Osim groblja na Zlatiboru postoje i ostaci praistorijskih naselja tzv. “gradina”. To su Čajetinska, Krivorječka i Šljivovačka gradina. Čajetinska je imala veliki značaj u doba Rimljana. Krivorječka je prilično niska i prilaz bedemima je veoma nepristupačan. Utvđenje je bilovelikih razmera i oblika nepravilnog kruga, građeno od sitnog kamena. Na Šljivovačkoj gradini se nalazilo ilirsko utvrđenje. Ovo mesto je bilo idealno za izgradnju utvrđenja naročito zbog odličnog pregleda, nepristupačnosti, dobre vode i plodnog Braneškog polja. Utvrđenje je građeno od lomljenog kamena.

Postoji i verovanje da neki  geografski nazivi ovog kraja potiču od Ilira kao što su Čigota, Negbina i Murtenica.

Zlatibor u doba Rimljana – Rimljani su se sukobili sa Ilirima na Zlatiboru. Tokom tih borbi, ovde su uništene mnoge znamenitosti tog vremena, ali nova kultura je brzo stvorena.

Rimljani su podigli nova utvrđenja i popravili većinu starih ilirskih gradina. Čajetinsku gradinu prilagodili su svojim potrebama i u njihovo doba služila je isključivo kao vojno utvrđenje.

Preko čitavog Zlatibora Rimljani su podigli mrežu novih puteva i izvršili popravku starih, Malaviko je bio jedan od važnijih centara Rimske provincije, a nalazio se na području sela Visibabe u bližoj okolini Zlatibora.

Rimljani su u ovom kraju ostavili priličan broj nadgrobnih spomenika koji datiraju iz II i III veka, a najveći broj spoemnika nalazi se u selu Kremnima.

Zlatibor u srednjem veku – Nakon nestanka Dalmacije, delovi njene teritorije oko Tare, Pive, Lima, Ibra i Zapadne Morave činili su srpsku državu Rašku u okviru koje se nalazio Zlatibor.

’60 godina XII veka kada Stefan Nemanja osniva samostalnu srpsku državu i novu dinastiju Nemanjića, Zlatibor i Užice su pripadali županu Stacimiru.

1463. godine Zlatibor i Užice su postali deo Osmanskog carstva. Kada su zauzeli Užice, Turci su na Zlatiboru napravili utvrđenje sa drvenom ogradom – palisadom. To mesto je dobilo ime Palisad i zadržalo ga do danas.

RUJNO – Rujno je dobilo ime po biljci ruju koja je rasla po ovom kraju. Ruj se koristio za bojenje kože i izvozio se u Dubrovnik. Za vreme turske vladavine, župa Rujno je bila administrativna jedinica, a bila je i deo Smederevskog sandzaka.

TRGOVINA I PUTEVI – Kroz celi srednji vek, Zlatibor je održavao veze sa Dubrovačkom republikom. Prodavao se katran, stoka, vuna, koža, med. Rat između Habzburškog i Osmanskog cartsva učinio je kraj dubrovačkoj trgovini u ovim krajevima.

Tokom robovanja pod Turcima Zlatibor je bio i odlično hajdučko uporište, jer su ga guste borove i jelove šume činile gotovo neprohodnim. Najistalnutiji hajduk bio je Kostreš Harambaša. Najčešće se zadržavao u Mokroj Gori i brdu Šargan.

Zlatibor je posebno bio aktuelan i u Prvom i Drugom srpskom ustanku i neke od bitnih borbi su se odigrale baš ovde, kao što su Borba na Talambasu, Borba na Torniku i dr.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/  kao i na sajtu http://visit-zlatibor.com/

Zlatibor izleti
Apartmani na Zlatiboru
Nekretnine Zlatibor

Kompletna ponuda izleta sa Zlatibora:

IZLET MOKRA GORA                                                      IZLET UVAC
IZLET SIROGOJNO-STOPICA PECINA                      IZLET VISEGRAD
Sarganska osmica                   Drvengrad

Leave a Reply

Your email address will not be published.