Izleti iz Olimpske regije

Izlet na ostrvo Skiatos– Skiatos je malo, šumovito ostrvo Egejskog mora. Pripada ostrvskoj grupi severnih Sporada. Udaljeno je dva i po sata plovidbe trajektom od luke Volos. Iako je dugačko samo 14 km, poznato je po velikom broju prelepih plaža. Neke od najpoznatijih plaža su Kukunaries, Troulos, Megali Amos. Ljubitelji divljih plaža posetiće Mandraki i Elias i nalaze se na severozapadu ostrva. Glavni grad i jedino naseljeno mesto na celom ostrvu je grad Skiatos. Većina teritorije Skiatosa je prekrivena mirisnim i divnim borovim šumama. To je tipičan ostrvski gradić sa uskim uličicama, brojnim restoranima i tavernama, kao i prelepim šetalištem sa kog se pruža pogled na poluostrvo Burđi. Ovo šarmantno ostrvo sa bogatom istorijom i predivnim prirodnim predelima privlači veliki broj turista celog sveta. Na celom ostrvu ima oko 70 lepih plaža do kojih se može doći brodom ili autobuskim prevozom iz grada Skiatosa. Na celom ostrvu živi 6.000 stanovnika, dok u glavnom gradu Skiatosu 5.000 stanovnika. Pažnju privlače Galazia (azurna) i Skoteini (tamna) pećina. Pravi doživljaj je izlet brodom na šljunkovitu plažu Lalaria poznata po monumentalnoj steni koja se u obliku arkade uzdiže iz mora. Severni deo ostrva zanimljiv je i sa istorijskog gledišta, pre svega zahvaljujući manastiru Evangelistria, koji je pružio utočište siromašnim porodicama za vreme čestih napada na ostrvo od strane raznih razbojnika i pirata. Izlet na Skiatos će Vam omogućiti da uživate u plovidbi brodom pored poluostrva Pilion i prelepih ostrva mala i velika Cugrija, nedaleko od grada Skiatosa. Ko se bude opredelio na ovaj izlet imaće priliku da boravi i u samom gradu Skiatosu, koga krasi poluostrvo Burđi sa ostacima srednjovekovne tvrđave. Poluostrvo Burđi deli luku grada na staru, u koju uplovljavaju turistički brodovi i novu, veliku luku, u koju uplovljavaju trajekti. U gradu možete posetiti muzej- kuću čuvenog pesnika Papadiamantesa, po kome je i glavna ulica dobila naziv i uživati u prelepom pogledu koji se pruža sa platoa ispred sat kule i crkve Svetog Nikole (zaštitnika moreplovaca).

Olimp– je najpoznatija planina na svetu, tzv. planina bogova na kojoj je, po predanju, živelo 12 bogova. To je mesto na kojem je nastala grčka mitologija. Ovaj izlet je jedinstvena prilika da se turisti upoznaju sa nastankom grčke mitologije i prirodnim lepotama Olimpa: Zevsov tron najviši vrh planine, vodeni rezervat Litos, Zevsovo kupatilo. Olimp je druga najveća planina na Balkanu, ujedno i nacionalni park sa najvišim vrhom Grčke. Čovek je na vrh Olimpa prvi put stupio 2.08.1913. godine, a taj podvig izveli su Grk Christos Kakalos iz Litohora i Švajcarci Frederic Boissonas i Daniel Baud- Bovy. Olimp ima 46 vrhova viših od 2000 m  i 47 viših od 1000 m nadmorske visine.

Meteori– su jedan od najznačajnijih i najvećih kompleksa istočno-pravoslavnih manastira u Grčkoj. Iznad njih je po značaju jedino manastirski kompleks na planini Atos. Naziv “Meteori” zapravo potiče od reči “meteor”, a znači “stene koje lebde” ili “gore na nebesima”. Od ukupno 24 manastirskih kompleksa, šest  je podignuto na prirodnim stubovima od peščanih stena, na severozapadnom rubu Tesalije u blizini reke Pineios i planinskog venca Pindus, u središnjem delu Grčke. Najbliži grad je Kalambaka. Meteori se nalaze na spisku Uneskove Svetske baštine. Smatra se da su još u XI veku ovde boravili monasi- pustinjaci, a tokom sledećih vekova počelo vaspostavljanje manastira. Njihov pravi procvat počinje dolaskom otomanske okupacije u ove krajeve, jer je ovako skriveno područje među ogromnim stenama- stubovima omogućilo primereno odstojanje od nove, neprijateljske vlasti. U prvom razdoblju dolazak do manastira bio je izuzetno težak- preko kožnih lestvica ili putem ogromnih mreža, ali ovo je omogućilo nesmetan život i molitvu monaha. Početkom 20. veka do manastira su isklesane stepenice. Poslednjih decenija manastiri su postali mesto hodočašća i turističke posete.

Solun– ili Tesaloniki je drugi po veličini grad u Grčkoj. Grad je poznat po mnogobrojnim zgradama i spomenicima iz vizantijskog i otomanskog razdoblja. Ovo je glavno mesto grčke regije Makedonije i smatra se drugim grčkim glavnim gradom zbog svoje velike istorije i strateške važnosti. U gradu se nalazi najveći univerzitet u Grčkoj, Aristotelov univerzitet. Prepoznatljiv simbol Soluna svakako je Bela Kula, jedino preostala od stare tvrđave na obali zaliva. Nekada je korišćena kao zatvor za muslimanske vojnike. Jedno vreme je nosila naziv “krvava kula” nakon velikog pokolja koji se ovde odigrao. Inače, zadnjih godina radila je kao Muzej istorije i umetnosti Soluna.  Prilikom posete Solunu, ne smete zaobići i posetu Zejntinliku- srpskom vojničkom groblju.

Waterland– odlična zabava na vodi. Ovo je najveći aqua park u severnoj Grčkoj koji pruža nezaboravan i interesantan užitak svim svojim posetiocima. Na 8 km je od Soluna. Ovo je gotovo savršeno mesto za porodice i mlade ljude. Ovaj zabavni park nudi Vam rekreativni opuštajući dan, sa puno zabave na vodi. Onaj ko jedanput poseti Waterland garantovano mu neće biti dosadno.

Shopping u Solunu– ono što prvo treba obići je čuvena fabrika kože, gde posetioci mogu naći i kupiti bunde i kožne jakne po vrlo povoljnim cenama. Nakon toga, treba obići brojne znamenitosti ovog grada (trgovačku ulicu Cimski, Aristotelov trg). Posle slobodnog vremena za šoping i šetnju u centru grada, ide se do šoping centra COSMOS. U ovom velikom tržnom centru nalaze se prodavnice sa najpoznatijim svetskim brendovima.

Grčko veče– podrazumeva program grčkog folklora sa muzikom i plesom, večeru sa menijem iz nacionalne kuhinje, aperitiv i pola litre vina ili sok za decu. Ovde ćete naučiti kakvi su Grci domaćini, učestvovaćete u zabavi, a Vaše dobro raspoloženje i uzbuđenje će biti najbolji poklon za organizatora večeri. U programu Grčke večeri uključen je i nastup plesača koji ne samo da će Vas upoznati sa različitim plesovima iz Grčke, već će Vas naučiti i da igrate. Moguće je posetiti Grčku i naučiti sirtaki. Hranu će ceniti ljubitelji tradicionalne grčke kuhinje sa specijalitetima i izuzetno ukusnim vinima napravljenim od grožđa uzgajanog na sunčanom poluostrvu Halkidiki. Odlično raspoloženje i topla atmosfera grčkog gostoprimstva su zagarantovani, a melodični zvuk buzukija (nacionalni muzički instrument) će dati poseban pečat večeri.

Paralia leto 2022
Olympic beach leto 2022
Leptokaria leto 2022

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2022. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.