Izvor Bele Vode Zlatibor

Bele Vode ili izvor Svetog Jovana Krstitelja je naziv za izvor lekovite vode koji se nalazi na Mokroj Gori. Slučajno je otkriven 1994. godine, posle izlivanja reke Kamešine. Na izvoru se nalazi novoizgrađena Crkva koja je posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, na temeljima nekadašnje crkve koju je podigao neki Dubrovčanin u znak zahvalnosti.

Kada se u istočnom delu klanca reke Kamešine pojavio beli izvor, povo su oživela predanja o Rimskoj varoši saliji, u kojoj su se ovom vodom od čume i boleština lečili nevoljnici i koja je posle jedne neizlečive kuge i pomora dobila ime Kara salija-crna varoš i o ženama nerotkinjama. U legendu je ušla još jedna priča o dubrovačkom trgovcu, koji u znak zahvalnosti što mu je žena nerotkinja dobila blizance, podigao crkvu zahvlanicu, kao i kad su započeti Ivandanjski pohodi vernika i nevoljnika koji traju i do danas, jer na taj dan voda je najlekovitija, i još mnogo toga je sačuvano u zapamćenim pričama.

 

 

Lekovite mokrogorske vode spadaju u veoma retke u svetu visokoalkalne vode, najvećeg alkaliteta u Srbiji. Na osnovu fizičko-hemijske analize, ustanovljeno je da pripada grupi u svetu veoma retkih voda. To je visoko alkalna voda, sa PH vrednošću od 11,75, niska mineralizacija i temperatura od 18 C. Ove vode se mogu koristiti kod zapaljenja želudačne sluznice, gastritisa, povećane želudačne kiseline, kod čira na zeludcu i na dvanaestopalačnom crevu. Pogodna je za probavu, za ispiranje sluznice nosa i kod zapaljenja očnih kapaka zato je i narod proglasio za “očnu vodu”. Ove vode su prvenstveno namenjene za uživanje, odmor i rekreaciju mladih i sredovečnih ljudi, kao i za prevenciju i zdravstveni turizam onih sa reumatskim, neurološkim, ginekološkim i kožnim oboljenjima.

Pored lekovitog izvora, uređeni su i odgovarajući prostori kao što su Muzej dobrara tehničke kulture na otvorenom, koji pored železničkih vozila sadrži i niz građevinskih mašina na parni pogon, kao i “Klub zavičajnog udruženja Mokrogoraca”.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

 

Izleti Zlatibor
Apartmanski smestaj na Zlatiboru
Prodaja nekretnine Zlatibor

Leave a Reply

Your email address will not be published.