Jezero Perućac Zlatibor

Jezero Perućac je jedno od najpoznatijih jezera naše zemlje, na kojem svoje godišnje odmore vole da provode mnogi. Jezero se nalazi na granici Srbije i Bosne i Hercegovine. Ime je dobilo po obližnjem istoimenom mestu, Perućac, koje pripada kao i jezero opštini Bajina Bašta. Nastalo je veštačkim putem – pregrađivanem toka reke Drine, prvenstveno zbog potrebe hidroelektrane “Bajine Bašta”, od koje je udaljeno nekih 7 km. Od centra gradskog naselja Bajine Bašte, udaljeno je 13 km. Ukupna dužina akumulacije iznosi 54 km, protežući  se sve do prelepog i nedaleko čuvenog grada Višegrada. Širina jezera veoma se razlikuje, na nekim mestima iznosi 100 m, a na nekim se pruža i do 1.100 m. Najveća dubina jezera, znatno je manja od dubine samog kanjona Drine, i ona iznosi 80 m. Same obale jezera su izuzetno strme, pa plićak skoro i da ne postoji. Na svega par metara od obale poćinju dubine od 3 pa i do 8 m, u zavisnosti od mesta do mesta, ali i do trenutnog vodostaja.

Ovo jezero se izdvaja od ostalih u našoj zemlji jer spada u jedno od najčistijih jezera na ovim područjima. Ono što ga još izdvaja, a takođe ga čini veoma popularnim kod turista jeste sama njegova geografska pozicija i mogućnosti koje boravak na njemu priža, odnosno neverovatna prirodna bogatstva u njegovoj okolini.

Ribolovcima je ovo svakako jedno od omiljenih mesta ya odmor, jer je reka Drina poznata kao pravi raj za pecaroše, a samim tim i jezero Perućac. Pecaroši se mogu pohvaliti ulovima lososa, linjaka, soma, šarana, klena, bandara, mrena.

Zbog samog položaja jezera, njegovih velikih razmera i uticaja klime na ovom području, samo su dva meseca tokom godine idealna za pravi letnji odmor koji podrazumeva kupanje – jul i avgust. Temperatura vode retko kada prelazi 22 C. Pored čiste vode, idealne po svojoj temperaturi za plivanje i bogatstva ribe koje će privući brojne pecaroše, ovo jezero nudi i mnoštvo drugih atrakcija i prirodnih lepota za svoje posetioce. Važno je znati da se jezero nalazi nadomak granica čuvenog Nacionalnog parka Tara, koji je zbog svojih neverovatnih prirodnih lepota zaštićen zakonom. Bogatstvo flore i faune na ovom prostoru, zaista je čudesno, a predeli će učiniti da se posetioci osećaju kao da su otkrili raj na zemlji. Mnogo je prirodnih čudesa koja se nalaze u blizini ovog prelepog jezera Perućac da ih je teško navesti sve.

U samom naselju postoji nekoliko kafića i restorana. Tu je i lepo uređena plaža sa bazenima za decu, tuševima, kabinama za presvlačenje i prelepim restoranom. Na jezeru je izgrađena plaža na splavovima, koja je privezana za obalu i može se po potrebi pomerati ka većim dubinama. Plaža u Perućcu ima pontone sa bazenima za decu. Bovama je ograđen prostor za kupanje, stalno su prisutni spasioci na obali i spasilački čamac na vodi. Tu su i tuševi, tobogani, skakaonice, mogućnost iznajmljivanja sandolina, pedolina, čamaca, predivan restoran. Nekada su bila dva broda u Perućcu sa po 60 mesta, koja su saobraćala kanjonom Drine od Višegrada do Perućca. Danas je ponovo aktuelna vožnja brodom u turističkim čamcima koja je pravi doživljaj.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/ kao i na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Izleti sa Zlatibora
Apartmanski smestaj na Zlatiboru
Stanovi prodaja Zlatibor

Leave a Reply

Your email address will not be published.