Kako doci u Nei Pori?

Kolima do Nei Poria

Ukoliko se odličite da na put krenete sopstvenim prevozom, evo nekoliko informacija koje bi trebalo da znate:

Što se tiče saobraćajnih propisa oni se nisu mnogo menjali. I dalje je na snazi zakon koji nalaže da se u Srbiji i Makedoniji mora voziti danju sa svetlima, dok u Grčkoj ovaj propis ne važi. Takođe, treba da znate da Vam je potreban zeleni karton za ulazak u Makedoniju. Međunarodna vozačka dozvola je obavezna i za Grčku i za Makedoniju. Jos jedna od novina  je da u Makedoniji nije moguće plaćati putarinu u metalnim euro kovanicama, nego isključivo u denarima ili papirnim eurima. Ukoliko platite u eurima, dobiće kusur u denarima.

SRBIJA – Vožnja u Srbiji se odvija autoputem E-75, Beograd – Niš, a do graničkog prelaza Preševo očekuju Vas dve naplatne rampe. Naplatna rampa Niš, gde se putarina plaća 730 rsd (za putkičke automobile na relaciji Bubanj potok – Niš). Sledeća naplatna rampa je Doljevac, koja se nalazi na 24km udaljenosti od Niša, a ovde je potrebno izdvojiti 190 rsd za putarinu. 37 km nakon naplatne rampe Doljevac, prestaje autoput, a vožnja se dalje obavlja magistralnim putem kroz Grdeličku klisuru. Ukoliko od Beograda niste napravili pauzu za odmor, moteli Predajane ili Džep dobro će Vam doći da se malo osvežite pre nastavka putovanja. Dolazite do graničnog prelaza Preševo. Dokumenta koja su Vam potrebna su pasoš, saobraćajna dozvola, a ukoliko upravljate tuđim vozilom trebaće Vam i ovlašćenje.

MAKEDONIJA – Granični prelaz Tabanovce. Ovde je potrebno da pripremite pasoše i zeleni karton. Sama granična procedura je brza i jednostavna, te ćete relativno brzo završiti sve formalnosti. S obzirom da nije moguće plaćati putarinu kovanicama, savetujemo Vam da u menjačnici zamenite 5€, što će biti dovoljno za putarinu. Nakon graničnog prelaza krećete se autoputem. 15-ak km od graničnog prelaza dolazite do prve naplatne rampe. Putarina je 50 denara. Par km posle je benzinks pumpa Mak petrol, gde imaju sve vrste goriva, kao i motel Milano. Kod isključenja za Katlan banju auto put se razdvaja u dve trake narednih 28 km. Prolazite tunel Solište i dolazite do druge naplatne rampe gde putarina košta 60 denara. Treća, i poslednja naplatna rampa je udaljena 92 km od graničnog prelaza Bogorodica, gde se putarina plaća 50 denara. Nakon 180 km puta napuštate makedoniju i dolazite do graničnog prelaza Bogorodica, gde su Vam od dokumenata potrebni pasoš, zelieni karton, i saobraćajna dozvola.

GRČKA – Granični prelaz Evzoni. Od dokumenata su Vam potrebni pasoš i saobraćajna dozvola. Od Evzonija se proteže autoput u dužini od nekih 15-ak km, nakon čega prestaje autoput i počinje dvosmerna magistrala. 48km nakon Evzonija dolazite do prvog isključenja za Edesu i Solun (Thessaloniki), preporuka je da nastavite pravo. Dolazite do raskrsnice gde se odvajaju putevi za Solun i Atinu. Za Lepotokariu, Paraliu, Olympic beach i Nei Pori se ovde skreće desno. Uključujete se na autoput za Atinu, a par km nakon je i prva naplatna rampa u Grčkoj, gde se putarina plaća 1.2€. Nastavljate put i pratite znakove za Katerini. Dolazite do druge naplatne rampe, gde je putarina 2.2€. 23 km nakon naplatne rapme sledi obeleženo isključenje za Korinos i Paraliju. Pud dalje vodi kroz tunel Filipos. Treća naplatna rampa, gde se putarina plaća 2€. 2km posle naplatne rampe završava se autoput, i počinje magistrala. Nekih 145 km posle graničnog prečaza Evzoni, dolazimo do isključenja za Nei Pori. Raskrsnica na kojoj skrećete levo. Ovo je treće isključenje sa magistrale, iako je najudaljenije, put je nakraći. Do centra grada imate jos 12 km, a put je krivudav. Prelazite preko nadvožnjaka preko pruge a 400m dalje dolazi se do raskrsnice, za Nei Pori se nastavlja pravo. 1 km dalje se nalazi niz raskrsnica, na prve dve prolazite pravo,  na trećoj skrećete desno, pa zatim odmah u prvu ulicu levo, čime dolazite do plaže.

Kompletnu ponudu naših apartmana u Nei Poriu pogledajte na web adresi: https://monix.rs/nei-pori-apartmani-leto/.

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.