Kamena Gora Zlatibor

Kamena Gora je naselje u Srbiji. Nalazi se na opštini Prijepolje u Zlatiborskom okrugu. Svi oni koji žele da vide neverovatnu lepotu, paraglajderi, planinari, speleolozi  Kamena Gora je idealno mesto. Na njenom prostoru postoji više desetina bogatih izvora. Ono što dominira nad Kamenom Gorom je bor koji je, smatra se, star oko četiri veka.

U Kamenoj Gori, od zemlje do neba, čini se kao da nema ni sto metara. Da to nije samo prazna izreka, lako se uvere svi namernici koji pohode ovo selo u brdima iznad Prijepolja. Cela Kamena Gora zapravo je živa bajka i jedinstvena čuvarka legendi, predela iskonske lepote i mesto gde žive domaćini čistog srca i veoma pitome naravi.

Ime je dobila po silnoj gori ponikloj iz kamena. Međutim umesto kamena, tamo se nalaze prostrane šume, zelene livade posute cvećem, čuje se cvkut ptica i žubor vode i oseća se neverovatna tišina i mir. Meštani govore da je uvek tako bilo. Još u Kraljevini Jugoslaviji, Kamena Gora je zvanično bila vazdušna banja, a danas je oaza čistog vazduha, nezagađene prirode i planinske klime.

Kamena Gora ima blagu klimu. Ova atraktivna turistička destinacija na raspolaganju ima komfornu Šumarsku kuću, vlasništvo Srbijašuma. Raspolaže i sa 80 ležajeva u seoskim domaćinstvima. Seoski restoran Ruža služi domaće specijalitete. Goste Kamene Gore domaćini najpre dočekuju čašom kuvane rakije. Pre doručka obavezno se uzima  kašičica slatkog ili med, a potom slede domaći specijaliteti kojima se ne može odoleti i to od mleka, kajmaka i sira do gibanice, proje, heljdopite, cicvare, kačamaka, raznih čorbi, sarmica od zelja i dr. Posebna gurmanska poslastica je ćeška, staro jelo od piletine, tučenog ječma i starog kajmaka.

Kamenogorci nisu dozvolili da ovo mesto naruše moderna turistićka zdanja, pa su i novi objekti za smeštaj turista građeni po meri prirode – od kamena i drveta.

Najveća i najstarija legenda ovog sela je Svetibor. Bor koji se nalazi na jednom proplanku, sa koga se može videti pogled na gotovo čitavu Zapadnu Srbiju. Ovaj bor se ovde nalazi preko 500 godina. Meštani veruju da je drvo sveto i da se u Svetoboru nalaze voskom zapečaćeni spisi koji svedoče o putevima i raskršćima Srba. Tu su, kako kažu meštani, sve tajne srpskih seoba – ko je odakle i gde krenuo. Ipak, sve do je Svetibor živ, ta tajna je pohranjena u njemu i to se mora poštovati. Od bora se ništa ne odnosi, ni šišarka, ni slomljena grančica. Svetinja se kako kažu meštani ne dira i pred njom se samo skida kapa.

Stotine puteljaka vode do kamenogorskih zaseoka i kuća smeštenih čak i na 1.496 m nadmorske visine. Većina je skrivena, vidljiva samo sa vidikovca i dostupna isključivo najupornijim šetačima. U kamenogorskoj idili, ipak svakako se mora otići do Milovče brda, vidikovca odakle se vidi Durmitor, Jadovnik, Zlatar, Zlatibor i Golija. I šetnja po prostranim, cvetnim livadama Kamene Gore neponovljiv je ugođaj. U šarenilu poljskog cveća skriva se, kako tvrde farmaceuti, 250 vrsta lekovitih biljaka. Poseban izazov imaju i berači jestivih pečuraka koje narod ovde zove “gube”.

Kamena Gora je možda najpoznatija planinarima koji na nekoj od sedam markiranih staza, ukupne dužine 80 km, osvajaju ovdašnje vrhove. Ne bi trebalo propustiti ni izlete do Crnog vrha i Petljanskih pećina na visoravni iznad kamenogorskih zaseoka. Sve pećine su bogate prelepim nakitom, a iznad brda Badanj nalazi se Kurtova jama, najlepšsa pećina-jama srednjeg Polimlja. Kamenu Goru veoma često posećuju i ljubitelji planinskog biciklizma koji do ovde dolaze od Beograda preko Valjeva, Debelog Brda, Bajine Bašte, Tare, Dobruna i Sopotnice. Ne zaobilaze je ni splavari Limom, Drinom i Tarom, ali ni paraglajdisti kojima je poseban izazov da se vinu sa 1.200 m iznad mora, sa zaletišta kod čuvenog Svetibora.

Turisti u Kamenoj Gori vodu ne nose. Ovo mesto ima oko 125 izvora zdrave i pijaće vode. Oko 90 tih izvora nikada ne presušuju.

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

 

Zlatibor izleti
Zlatibor apartmani
Nekrenine Zlatibor

Leave a Reply

Your email address will not be published.