Katerini

Katerini je gradić u centralnoj Makedoniji, u Grčkoj i glavni grad Pijerije. U blizini se nalazi planina Olimp i grad Solun, drugi najveći grad u Grčkoj. Sam grad se ne nalazi na obali, ali njegova predgrađa izlaze na plaže Egejskog mora.

Grad Katerini obuhvata popularne turističke destinacije – Paraliju i Olympic Beach i imaju velike peščane plaže. Ovo mesto je odličan izbor za one koji se ne odriču gradske atmosfere ni na odmoru. Klima u Kateriniju je mediteranska. Prosečne dnevne temperature u jeku turističke sezone od juna do septembra se kreću oko 30 C.

Posetioci mogu razgledati grad automobilom ili autobusom. Grad ima bezbroj divnih ulica za šetnju kao i ulicu Aleksandra Velikog poznatu po prodavnicama i šopingu. Katerini raspolaže velikim brojem muzeja, galerija i pozorišta. Jedan od najboljih muzeja, sa postavkama predmeta iz antičke oblasti Evksinos Pondos, je Narodni muzej Pondijaca. Katerini ima gradsko pozorište u kome se svakodnevno održavaju predstave.

U gradu postoji  i nekoliko manjih, odlično uređenih parkova koje turisti često koriste i kao izletišta. Parkovi su najčešće opremljeni i brojnim dečijim igralištima, pa predstavljaju odličan način provođenja slobodnog vremena za porodice.

Katerini ima dosta noćnih klubova, kafića, taverni i restorana koji pružaju odličnu zabavu.

U obližnjim turističkim mestima i u centru funkcionišu autobusi javnog prevoza. Takođe, postoji i dovoljan broj taksista koji voze po povoljnim cenama. Svakako, pešačenje je odličan izbor za upoznavanje Katerinija, ali i obližnjih mesta koja predstavljaju prigradska naselja. Udaljenost prigradskih naselja od Katerinija je samo par kilometra, tako da laganijom šetnjom može se stići do bilo koje željene tačke u ovoj oblasti.

U Kateriniju postoji više tržnih centara, hipermarketa i malih prodavnica. Ulica Megalu Aleksandar ili ulica Aleksandra Velikog je središte šopinga ovog mesta. Ulica ima obilje malih radnji, ali i tržnih centara u kojima posetioci mogu kupiti bukvalno sve vrste proizvoda. Raspolaže brojnim tavernama i restoranima. Restorani brze hrane se u turističkim delovima grada nalaze na svakom koraku.

Katerini je veoma bezbedan grad i u njemu postoji mnogo manje krađa od onih koje se dešavaju u prigradskim turističkim mestima.

Na 20 km od Katerinija je planina Olimp i predstavlja najznačajniju turističku atrakciju u okolini. U podnožju planine je antički grad Dios.

Paralia leto 2022

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.