Kremna Zlatibor

Kremna je mala vazdušna banja. Nazvana je tako još početkom XX veka, zbog svoje idealne nadmorske visine od 800 m, klime i zbog udara morskih i kontinentalnih vetrova. Predstavlja seoce koje sa svojim predivnim livadama punim cveća i planinsim vrhovima obraslim gustim četinarskim šumama razdvaja dve najlepšse planine u Srbiji – Taru i Zlatibor. Upravo zbog svojih prirodnih lepota, blizine Tare, Zlatibora i Mokre Gore, Kremna je postala jedna od najkpopularnijih seosko-turističkih destinacija ovog kraja za ljude željne zdravog vazduha, domaće fenomenalne kuhinje i mirnog odmora.

Jedna od najatraktivnijih atrakcija Kremana , kao i celog okruga je čuvena Šarganska osmica, pruga čija je izgradnja započeta od strane Austrijanaca, još dok je Srbija bila pod njihovom okupacijom, 1916. godine. Pruga koja je tada, a i danas skoro vek kasnije, često i dugo izučavani primer građevinskih čuda i spada u remek dela među prugama uzanog koloseka u svetu. Šarganska osmica je deo pruge uzanog, jednog koloseka između Užica i Višegrada, tj. između Mokre Gore i Kremana, koji je građen tako što se velikim trudom i znanjem tadašnjih inženjera, uspeo savladati uspon od oko 300 m nadmorske visine brda Šargan, tako što je u tom delu pruga savladana usponom idući preko brda Šargan u zavijenim krugovima, praveći figuru broj 8.

Ljubiteljima mitova i legendi posebno je interesantna priča o Tarabićima. Srpski seljaci Mitar (1829-1899) i Miloš (1809-1854) Tarabić sa ogromnom preciznošću su predvideli neke od ključnih događaja XIX i XX veka. Pošto su bili nepismeni, njihova predskazanja beležio je njihov kum, prota Zaharije Zaharić. Prota kao svešteno lice, verovao je da taj glas dolazi od Boga, pa je u svoju beležnicu pomno zapisivao šta mu je govorio Mitar, a pre toga njegov stric Miloš. Nakon protine smrti, beležnica se čuvala u njegovoj porodici. Godine 1943. kada je bugarska vojska okupirala i zapalila selo, beležnica je umalo uništena. Danas se čuva kao kulturno nasleđe u rukama Zaharijevog unuka. U selu postoji Dom proroka, odnosno kuća brvnara, gde se mogu videti suveniri, slike, novinski članci i čuti priče o Tarabićima i njihovim proročanstvima.

Ono što je svakako za preporuku jesu lokalni specijaliteti i domaća rakija. Posetioci se ovde mogu kvalitetno odmoriti, a pre svega lepo naspavati.

IZLET MOKRA GORA – VOZNJA SARGANSKOM OSMICOM – DRVENGRAD

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

 

Zlatibor izleti
Smestaj na Zlatiboru
Nekretnine Zlatibor prodaja

Leave a Reply

Your email address will not be published.