Litohoro

Litohoro se nalazi u planinskom delu, blizu najvišeg vrha planine Olimp, ali na samo nekoliko kilometara od mora i upravo je to ono što ga čini savršenom turističkom destinacijom za svako doba godine. Nalazi se 90 km od Soluna, 22 km od mKaterinija i 420 km od Atine. U mestu postoji i redovna autobuska veza sa Katerini i lokalna železnica prema Larisi i Solunu.

Litohoro je živopisni gradić sagrađen u duhu tradicionalne makedonske arhitekture. Okružuje ga bujna vegetacija svih vrsta što dodatno daje lepotu ovom području. Predstavlja odlično uređen turistički rad sa odličnim hotelima i svim ostalim turističkim potrepštinama, a glavna atrakcija je, naravno, planinarenje na Olimp, mesto na kome su živeli grčki bogovi. Naselje Litohoro datira iz XIV veka. Po opisima grčkih i stranih pisaca iz tog vremena, većinu stanovništva su tada činili mornari i ribari. U gradu je bilo mnogo mesta na kojima se pravio i tekstil.

Plaža Litohoro je peščana oblast. Počinje u luci Litohoro Gritsa, a završava se u Leptokariji. Cela ova oblast je ispod gradića Litohoro. Većina plaža je peščana sa nekoliko malih šljunkovitih delova jer je površina zaista velika. Sa plaže se pruža veličanstven pogled na Olimp koji oduzima dah.

Litohoro je specifičan po tradicionalnoj gradskoj četvrti, duž uskih ulica i starinskih kuća sagrađenih u tipičnom makedonskom stilu. Postoje i mali trgovi poznati pod imenom bairija koji se nalaze imeđu starih kuća. U blizini se nalazi i park pun borova Kautonija, a na samom ulazu u grad postoji i sportski i kulturni centar, kao i Muzej morske i narodne umetnosti gde se mogu videti eksponati koji govore o bogatoj pomorskoj tradiciji ovog mesta.

Tu su i poznati religijski spomenici i mesta za hodočašće koje vredi posetiti. Među poslednjim kućama na zapadnoj ivici grada nalazi se živopisna seoska kapela Sveta Paraskeva.

U šumi Svetih apostola postoji ledena voda koja teče sa planine Olimp u fontanu nadomak crkve Svetih apostola. Malo više na planini, na najvišem vrhu, koji zaista vredi posetiti, vidi se kapela Sv. Ilije odakle se pruža neverovatan panoramski pogled.

U skali se nalati manastir Sv. Dionizija. Sudeći prema pisanjima drevnih istoričara, na ovom mestu se nekad nalazio grad Pimpleja. Manastir je premešten na drugu lokaciju nakon što su 1943. godine Nemci uništili impresivan, stari manastir sa tvrđavom iz XVI veka. Odatle se može krenuti u posetu Crkvenom vizantijskom muzeju, gde se nalaze istotisjki spisi, kao i retksi crkveni sudovi i odežde. Tu je i jedan crkvica u senci ogromnog drveta, posvećena Sv. Kozmi Etolskom koji se molio u senci ovog drveta tokom turske okupacije.

Iz Litohora stalno kreću izleti na Olimp. Put kreće iz Miloja, na obodu grada i ide kroz klisuru reke Enipeas.

Nacionalni park Olimp obuhvata deo prirode čiji prizori oduzimaju dah. Ovo je prvi nacionalni park u Grčkoj koji je proglašen nacionalnim parkom 1938. godine i obuhvata područje od 45 kvadratnih kilometara šume hrastova, cnih i belih borova, bukvi i ostale planinske vegetacije – ukupno oko 1.700 biljnih vrsta, od kojih su 23 endemske. Kad je u pitanju životinjski svet, tu su 32 vrste sisara, 108 vrsta ptica (između ostalog, i retki orlovi), mnogo vrsta gmizavaca, insekata i leptira. Planina Olimp je proglašena prirodnim rezervatom pod zaštitom UNESCO-a 1981. godine.

U restoranima Litohora , tavernama i uzo barovima posetioci mogu probati tradicionalnu makedonsku kuhinju koja se uglavnom bazira na mesu, raznim vrstama sira i pitama i uživati u lokalnim kafićima i barovima.

 

Paralia apartmani 2022
Leptokarija apartmani 2022

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.