Manastir Konstamonit

Manastir Konstamonit

Na jugozapadnoj strani poluostrva Atos, na zaravni usred šume, leži manastir Konstamonit. O njegovom osnivanju nema pouzdanih svedočanstava. Smatra se da ga je osnovao neki monah iz mesta Kastamona u Paflagoniji. Prvi put se spominje u XI veku. Ime ovog manastira povezuje se sa imenom za drvo kesten koje raste u ovim krajevima. Manastir je često stradao u požarima. U XV veku ga je obnovio srpski veliki čelnik Radič Postupović koji je u Konstamonitu živeo kao monah Roman. U manastiru se još čuvaju njegove povelje i akta.

Glavni Hram je izgrađen 1867. godine i posvećen je Svetom Stefanu. To je četvrti hram koji je podignut na tom mestu. U crkvi se čuvaju tri čudotvorne ikone. Ikona Prvomučenika Stefana je stigla iz Jerusalima na čudesan način. Na drugoj ikoni predstavljena je Bogorodica Odigitrija, a na trećoj je prikazana Bogorodica Antifonitrija. U manastiru ima pet paraklisa. U paraklisu koji je posvećen Bogorodici Partaitisi nalazi se još jedna čudotvorna ikona. Od ostalih svetinja posebno se izdvajaju čestica Časnog Krsta, desna ruka Svetog Stefana, ramena kost Konstantina Velikog. Iznad priprate Glavne crkve smeštena je biblioteka koja poseduje malu zbirku od oko sto četrdeset rukopisa. Danas u Konstamoniti revnuje blizu 30 monaha.

 

 

 

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: http://monix.rs/grcka-apartmani/

 

APARTMANI U STAVROSU

APARTMANI U VRASNI

APARTMANI U PARALIJI

APARTMANI U OLYMPIC BEACHU

APARTMANI U LEPTOKARIJI

 

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.