Manastir Ksenofont

Manastir Ksenofont

Na samoj morskoj obali, u blizini manastira Dohiar, podignut je, još jedan od mnogobrojnih na Atosu, manastir Ksenofont. Prema predanju, nastao je još u VI veku, a po istorijskim izvorima u X veku. Njegov osnivač je bio prepodobni Ksnofont. Največu štetu manastiru su nanosili latinski gusari, ali je posle svakog pustošenja iznova obnavljan. Manastirska porta je podeljena na dva dela, U prvoj porti se nalazi stara Glavna crkva koja je posvećena Svetom Đorđu. Nju je živopisno oslikavalo nekoliko slikara u različitim dobima.

Početkom XIX veka, posle velikog požara, zidovi manastira su prošieni, pa je tako dobijena još jedna porta. U njoj se nalazi jedan od najimpozantnijih hramova na Svetoj Gori. Tu se čuva čudotvorna ikona Bogorodice Odigitrije (Putevoditeljice). Ona je, na čudestan način, tri puta dolazila iz Vatopeda dok nije odlučeno da ostane u Ksenofontu. Mozaičke ikone Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija iz XII veka spadaju u najvrednija umetnička dela Svete Gore. U manastirskom kompleksu se nalazi osam paraklisa, a još šest ih je izvan njega.

Najveće dragocenosti Ksenofonta su čestica Časnog Krsta i mošti petnaestorice svetitelja ukrašenim relikvijarima. Crkvena biblioteka čini četiri hiljade štampanih knjiga i oko dve stotine rukopisnih kodeksa. Današnje bratstvo broji oko 40 monaha koji borave u ovom manastiru.

 

Kompletnu ponudu apartmasnkog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: http://monix.rs/grcka-apartmani/

Pogledajte kompletnu ponudu smeštaja i izleta na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

 

Stavros apartmani
Vrasna apartmani
Paralia apartmani
Olympic beach apartmani
Leptokaria apartmani

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.