Manastir Ksiropotam

Ksiropotam se nalazi na jugoyapadnoj strani Svete Gore iznad pristaništa Dafni od koga je udaljen oko sat hoda. Smeštena je na velikoj visoravni. Uz manastir se nalazi dubok i širok “Ksiropotom” što znači suvi potok. Izvornici svedoče o postojanju manastira u V veku za vreme vladavine grčke carice Pulherije. Za vreme najezde Arabljana manastir je razoren i ostao je pust do X veka. Ksirptpotam je obnovljen za vreme imperatora Romana, trudom prepodobnog Pavla, sina grčkog imperatora Mihaila Kuropalata, prozvanog Rangavejem. U XIII veku za vreme cara Mihaila Paleologa manastir je primio uniju, a kada su Latini sa bratijom manastira služili latinsku misu, javilo se zbog izdaje pravoslavlja znamenje Božije: Na oči cara Mihaila Paleologa zatreslo se kamenje i manastir se srušio do temelja. Car je pobegao sa svete ore, a ostali odstupnici su izginuli.

Osnova manastira obavljena je za vreme blagovernog imperator Androkina, sina odstupnika od pravoslavlja Mihaila Paleologa. Zanimljivo je da sultan Selim , pošto je imao čudesno viđenje 40 mučenika Sevastijskih, potom mnogo pomogao i darivao Ksiropotam. Manastir ima formu četvorougaonika, a najstarija kula nalazi se na severnom zidu. Saborna ctkva posvećena je  Četrdesetorici mučenika Sevastijskih, čiji je praznik (9. mart po Julijanskom kalendaru) naročito poštovan u manastiru.

Među manastirskim svetinjama čuva se i najveći deo živototvornog Krsta Gospodnjeg probijen ekserom kojim je raspet Gospod Isus Hristos, koje je prepodobni Pavle, graditelj Ksiropotama, dobio na dar od imperatora Romana. Čuvaju se takođe i delići moštiju svetitelja: mučenika Prokopija, prepodobnog Avksentija, sveštenomučenika Ignjatija Bogonosca, Jovana Zlatoustog i Vasilija Velikog, mučenika Trifuna, Svetog Georgija – prosvetitelja Jermenija, svetih 40 mučenika, delić odežde obliven krvlju i mirom Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog, kao i mnogih drugih.

U manastiru se čuva i izuzetna ikona Svetog velikomučenika Dimitrija Solunskog Izgrađena je od zelenog mermera koja je nekad bila deo crkvenih ukrasa hrama Svete Sofije u Konstantinopolju, skupoceni lutir s predstavama anđela s oruđima koja simbolišu muke Hristove, a takođe i Evanđelja s umetničkim minijaturama. Osim Saborne crkve u manastiru je još 10 paraklisa. Manastir nastanjuje 30 monaha.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: http://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros smestaj
Vrasna smestaj
Paralia smestaj
Olympic beach smestaj
Leptokaria smestaj

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.