Manastir Zograf

Zograf je smešten na severo-zapadnom, šumovitom obronku Svete Gore, na pola sata hoda od mora. Osnovan je početkom XI veka. Podigli su ga trojica braće rodom iz Arhide u Bugarskoj. Predanje kazuje da podigavši neveliku crkvu, braća nisu znala kome, u čiju čast da je posvete i kakvu ikonu da naslikaju pripremljenoj dasci. Usrdno su se molili Bogu i Gospod je uslišio jihovu molitvu. Kada su ušli u crkvu, zaprepastili su se ugledavši na pripremljenoj dasci lik SV. Velikomučenika Georgija Pobedonoscu i zahvaljujući toj čudotvornoj ikoni manastir je prozvan “Zograf” tj. “Ikonopisac”.

U trenutku kada se ovo čudo odigralo u Fanuilovom manastiru koji se nalazio u Siriji blizu grada Lidije (otadžbina Sv. Velikomučenika Georgija), desilo se sledeće: neposredno pre nego što je čitavoj Siriji, a zajedno sa njom i Fanuilovom manastiru bilo suđeno da budu osvojena i razgrabljeni od varvara, pred očima čitavog bratstva manastira ikona Sv. Georgija na čudesan način  odvojila se od daske, podigla se u vazduh i iščezla.Igumanu bratstva javio se Sve. Geogije i uputio ga da se ikona već nalazi na Svetoj Gori, u Zografu, na novoj dasci.

Manastir Zograf je brzo procvao i proširio se, ali ne zadugo. Usled piratskog pljačkanja i najezde Latina, manastir je razrušen, opljačkan i zapusteo. Početkom XVI veka manastir je obnovio i u mnogomedogradio moldavski vojvoda Stefan. Manastir je rekonstruisan XVIII veku. Saborna crkva posvećena je Sv. Velikomučeniku i Pobedonosca Georgiju (ovaj manastirski praznik obeležava se 23. aprila po Julijanskom kalendaru). U hramu se čuvaju tri čudotvorne ikone Sv. Velikomučenika Georgija: prva, nazvana “Zograf”; druga, koja je u manastir prispela iz Arabije; treća, od moldovlaškog vojvode StefanaVI. Zatim, čudotvorna ikona Bogorodice “Uslišateljice”; delić životvornog Krsta Gospodnjeg i delovi moštiju: Sv. mučenika Stefana, sveštenomučenika Ignjatija Bogonosca, Atipe i Haralampija, mučenika Nikite, Nestora, Kirjaka, apostola Andreja prvozvanog, Evtihija Patrijarha Carigradskog i mnogih drugih.

Osim Saborne crkve ovde se nalaze još deset paraklisa. U dvorištu, na mestu kule u kojoj je izgorelo 26 mučenika za vreme papskih progona 10. oktobra 1276, godine, podignut je spomenik. Manastirsk biblioteka sadrži mnogo grčkih i slovenačkih rukopisa i knjiga. U naše vreme približn broj monaha je 12 ljudi.

 

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: http://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Stavros letovanje
Vrasna letovanje
Paralia letovanje
Olympic beach letovanje
Leptokaria letovanje

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.