Manastiri na Zlatiboru

Manastir Uvac

Između južnih obronaka Zlatibora i Pribojskog Crnog vrha, 15 km od granice sa Bosnom i Hercegovinom, u dolini istoimene reke nalazi se manastir Uvac. U ovom divljem predelu, do koga se do nedavno moglo doći samo peške, još od ranog srednjeg veka postojalo je prilično prosperitetno naselje, a danas napušten zaselak Uvac, čije su tipične drvene kuće razbacane oko manastira, na uskom platou pored reke. O manastiru se zna vrlo malo, iako na osnovu nalaza može da se vidi da je ovo bio veliki duhovni centar u ovom kraju. Zbog toga postoji verovanje da je baš manastir Uvac, jedna od zadužbina Nemanjića, misteriozna Crkva Janja, koja se pominje u epskim narodnim pesmama, kao što je “Zidanje Ravanice”. Za sve čuvene zadužbine pomenute u ovoj pesmi tačno se zna gde su, sem za crkvu Janju. Janja je bila sestra Stefana Nemanje kojoj su braća podigla manastir u kome će se zamonašiti. Iako dosta toga govori u prilog da je baš Uvac Crkva Janja, ne treba zanemariti činjenicu da u ovim krajevima postoji 5 crkava koje se u narodu smatra da su posvećene čudotvorki Janji.

Do manastira, danas, nije toliko teško stići. Sa glavnog puta se skreće desno, gde putokazi dobrim asfaltnim putem vode pored Ribničkog jezera, do sela Stublo. Posle centra sela, asfalt dalje nastavlja prema manastiru Dubravi, a za Uvacse desno odvaja put, koji je i dalje dobro označen sve do samog manastira. Prca četiri kilometra nema većih uspona i padova, ali onda počinje spust do same doline reke Uvac. Put je dobro održavan, nedavno je i proširen, pa e do dole, uz malo opreza može stići i kolima. Predeli su fantastični pa je preporuka ostaviti kola i ići pešaka. Treba biti oprezan jer u kamenjarima pored puta se kriju otrovne zmije. Od centra Zlatibora do manastira ima oko 25 km, a od skretanja sa asfaltnog puta 8 km. Do manastira se može stići i nešto strmijim  putem iz Priboja (oko 15 km).

Manastir Dubrava

Manastir Dubrava na Zlatiboru spada u one manastire čija je istorija veoma neobična. Ono što takođe privlači pažnju je i njegova lokacija. Do pre 10 godina put do manastira nije ni postojao, već ga je vojska probila miniranjem. Postoji podatak da su ruševine ovog manastira otkrivene tek nedavno i to zahvaljujući jednom snu. Otac Danilo, monah sa Hilandara je ne tako davne 1999. godine  sanjao san u kome mu se prikazao patrijarh German, koji mu je poručio da pronađe izgubljeni manastir u kome se krive veliko blago. Tamo je otac Danilo osnovao bratstvo koje će se brinuti o manastiru Uvac, a onda je krenuo da pokuša da ostvari ono što mu je bilo kazano u snu. Lutajući po okolini otac Danilo je često boravio u kolibi koja se nalazi u neposrednoj blizini današnjeg manastira Dubrava, Tako je jednog dana ugledao stablo hrasta koje mu je privuklo pažnju. Vrlo brzo otac Danilo upravo u blizini tog starog hrasta otkriva  ostatke nekadašnjeg manastira Dubrava na Zlatiboru. Zatim dolaze i arheolozi i stručnjaci  zaposleni u Zavodu za zaštitu spomenika Kraljevo, koji uspevaju da pronađu ne samo ostatke nekadašnje crkve, već i zlatnike koji su postojali u doba Mletačke republike. Koliko je pozanto pronađeno je čak 260 zlatnika koji su bili poprilično dobro očuvani.

Istorija manastira Dubrava na Zlatiboru beleži podatak da je nekadašnja stara crkva bila posvećena Svetom Pantelejmonu. Ta nekadašnja glavna crkva je kako se predpostavlja bila zapaljena u doba kada su na ovim krajevima vladali turski osvajači. Nova crkva se danas nalazi upravo na ovom mestu na kom je otac Danilo palio sveće u vreme dok je boravio u brvnari, koja je u njenoj neporesnoj blizini, moleći Gospoda da mu pomogne da ponovo uzdigne ovaj manastir na Zlatiboru i povrati sjaj koji je nekad imao. Koliko je poznato, manastir Dubrava na Zlatiboru je u davna vremena bio metoh manastira Pribojska banja. Prema postojećim narodnim predanjima, turski vojnici su prvo oplačkali ovaj manastir na Zlatiboru, a potom su u njemu ubili monahe koje su našli u tom trenutku ili ih proterali. Kako se predpostavlja u isto vreme su srušeni i manastir Dubrava na Zlatiboru i manastir Uvac.

 

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu izleta: https://monix.rs/izleti-i-ekskurzije/

 

Zlatibor izleti
Apartmanski smestaj na Zlatiboru
Prodaja stanova na Zlatiboru

Leave a Reply

Your email address will not be published.