Meduze u Grčkoj

Meduze u Grčkoj i nisu toliko česta pojava. U nekim letovalištima ih ponekad ima i to u većem broju.

Ono što većina turista misli je da se meduze pojavljuju isključivo i prljavoj vodi, međutim to naravno nije tačna informacija. Meduze se najčešće pojavljuju kada je povišena temperatura mora ili kada su intenzivne i obilne padavine tokom proleća.  Kretanje meduza zavisi od morskih struja. S obzirom da se sporo kreću jasno je da se ne mogu boriti protiv struje. Ko rezultat toga ne može se predvideti na kojim plažama će ih biti i kada će ih biti.

Postoje meduze koje su malo “opasnije” i ostavljaju opekotine, crvenilo na koži i plikove, ali i one koje se bez bilo kakvih posledica mogu dodirivati rukom. Na mestu gde Vas opeče meduza može da se desi da ostane fleka kao rezultat promene pigmentacije, ali se ta fleka najčešće povlači posle nekoliko dana. Naravno, postoje i oni koji malo burnije reaguju na opekotine, ali najčešće sve prolazi bez posledica i ozbiljnijih komplikacija.

Šta raditi kada Vas opeče meduza?

Plikove treba ispirati isključivo morskom vodom. U slučaju da Vas malo više peče možete napraviti oblogu, osnosno kockice leda uvijene u krpu. U svim apotekama možete naći i kremu za ovakve situacije.

Od velike pomoći Vam može biti i ispiranje fiziološkim rastvorom ili gaza sa alkoholnim sirćetom, a sirće treba razblažiti sa vodom u odnosu 50:50.Postoji i onaj recept koji je već svima poznat (kao i kada se ubodete na ježa), a to je uriniranje na bolni deo tela. Ali to su starinske metode koje ne treba primenjivati pored velikog broja drugih i modernijih metoda, a plaža baš i nije idealno mesto za to.

I kod nas u apoteci možete kupiti Synopen mast pre nego što krenete na letovanje.

Ukoliko je situacija baš ozbiljna što se skoro pa i ne dešava, onda je najbolje da se obratite lekaru.

Pored meduza na moru može da Vas opeče i morska sasa ili vlasulja. One su različitih boja i veličina. Dosta liče na morsku travu, ali pripadaju istom rodu životinja kao i meduze i imaju slične žarne ćelije. One su obično telom pričvršćene  za stenu ili pesak. Mogu biti same ili u grupi, a mogu se i naći i u plićaku. Kraci koji lebde u vodi ispunujeni su otrovom.

Pri samom dodiru sa vlasuljom oseti se ubod ili pečenje veoma slično onom koje prouzrokuju meduze. Nakon nekoliko minuta na koži se pojavljuju  crvenoružičasti tragovi koji mogu biti vidljivi i bolni od 24 h do nekoliko dana. Prva pomoć pri opekotini vlasulje ista je kao i kod opekotina meduza.

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2021. u Grčkoj na web adresi: http://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Leptokarija apartmani
Olympic Beach apartmani
Stavros apartmani
Vrasna apartmani
Paralija apartmani

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Monix.D.o.o.

koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice.

Više o kolačićima pročitajte u Uslovima korišćenja i politici privatnosti.