Muzej Pletilja Sirogojno

Muzej Pletilja u Sirogojnu

Sirogojno je godinama poznato po izradi džempera i ručno pletene odeće koja se zahvaljujući posebnom načinu izrade, kvalitetu i dizajnu prodaje širom sveta.

Modna kreatorka po imenu Dobrila Vasiljević Smiljanić došla je u zemljoradničku zadrugu i okupila žene pletilje i tako je počelo osvajanje svetskog modnog tržišta čuvenim Sirogojno džemperima. Sve je počelo tako što je hrabrih 20 žena prihvatilo obuku, a ’90 godina bilo je čak 2.000 pletilja. Preko 10.000 odevnih predmeta ispletenih islandskom mekom vunom odlazilo je u svet. Od tradicionalnog zanimanja stvorena je modna odeća visokog kvaliteta.

Muzej Platilja Sirogojno

Džemperi, jakne, mantili, kape, šalovi iz Sirogojna viđeni su po modnim revijama u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Americi, Japanu, Švedskoj. O njima su pisali svetski modni časopisi. Projekat organizacije pletilja podrazumevao je strpljiv rad na edukaciji, opismenjavanju, zdravstvenom i kulturnom uzdizanju seoskih žena.

Pletiljama u čast dolazili su razni slikari, pisci, lekari. Izložbe, koncerti, predavanja, radionice i seminari omogućili su im da nadoknade propušteno, da se uključe u savremenije okruženje. Zahvaljujući svojom upornošću i zaslugama zaradile su svoju prvu penziju.

Muzej Pletilja novinski clanci

Kako bi se sačuvao ambijent i graditeljstvo u kojem su nekada živele i radile otvoren je muzej ,,Staro selo” koji na autentičan način prikazuje kako se živelo na prostorima Zlatibora tokom 19. i 20. veka.

Priča o Siroogjnu je priča o tradiciji, lepoti, kreativnosti, ali i zadivljujućem entuzijazmu seoskih žena i Dobrile Vasiljević Smiljanić. Njima u čast otvoren je 2008. godine Muzej Pletilja. U muzeju se čuvaju svedočanstva, tekstovi iz modnih časopisa i revija, kao i brojne nagrade koje su pletilje osvajale. Čuvaju se pisma i fotografije poznatih ličnosti kao što su Jovanka Broz, Nensi Regan, Barbara Buš. Glumica Liv Urman je bila redovan kupac, a sa Dobrilom su želeli da sarađuju i svetski poznati modni kreatori poput Pjer Kardena.

Muzej Pletilja Sirogojno

 

IZLETI SA ZLATIBORA
IZLET SIROGOJNO – STOPICA PECINA

 

Kompletnu ponudu izleta sa Zlatibora možete pogledati na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.