Panigiri

Panigiri je vekovima star, tradicionalni grčki festival koji se organizuje tokom letnjih meseci, ugravnom po grčkim selima i tom prilikom se slavi glavni svetac, zaštitnik sela. Domaćin festivala je “panigiras”, lokalac koji ima čast da na godinu dana odnese ikonu  sveca kuci, a na sam dan festivala je donosi na blagoslov tokom liturgije. Tokom festivala možete uživati u dobroj muzici i izobilju lokalnog vina, koji zajedno sa molitvama čine ključne elemente uspešnog Panigirija. Nakon ceremonije ljudi sede zajedno i uživaju u ukusnoj hrani- čorbama, maslinama, grčkoj salati, piju dosta vina i grčke tradicionalne rakije. Lokalno stanovništvo i drugi posetioci igraju i pevaju uz tradicionalnu muziku  do ranog jutra, a često ovakvi festivali traju i po tri dana.

Panigiri je spoj duhovnosti, vere i hedonizma, tradicije i modernih vremena, relaksacije i životne radosti. Festival je prilika da se okupe najmladje i najstarije generacije, da se spoji domicilno stanovništvo sa turistima i posetiocima, da se igra, priča, pije i obeduje, da se uživa i gosti.

Panigiri je jedinstveno iskustvo koje ne treba propustiti tokom Vašeg letovanja u Grčkoj. Ovaj događaj je spoj religiozne ceremonije i društvenog događaja koji ćete zauvek nositi u srcu.

21. maj- Nea Vrasna

26. jul – Stavros

15. avgust- Vrasna Paralia

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za Leto 2022. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.