Paralia

Pieria Paralia

Paralia se nalazi u severoistočnom delu Grčke, u podnožju Olimpa,  na obali Egejskog mora. Od Soluna, do kojeg vrlo lako i brzo možete stići lokalnim autobusom, udaljena je oko 75 km, od Beograda 675 km. Nedaleko od Paralije (8 km) se nalazi Katerini, glavni grad oblasti Pieria. Katerini je poznat kao veliki trgovački centar. Paralia je najposećenije letovalište u oblasti Pieria, omiljeno za turiste iz Srbije.

Paralija kao nezavisna opština učinila je dosta po pitanju poboljšanja kvaliteta turističke ponude i sada predstavlja centar turizma severne Grčke. Karakterišu je dugačke peščane plaže sa puno sadržaja, ogroman broj kafića i restorana i veoma bogat noćni život. U restoranima i tavernama, smeštenim kako uz samu obalu, tako i u unutrašnjosti grada, možete probati najukusnije lokalne specijalitete. Takođe, uz divnu atmosferu možete prisustvovati i grčkim večerima uz tradicionalnu grčku muziku.

Ljubitelji kupovine uživaju u Paraliji. Naime, ovde postoji mnoštvo prodavnica najrazličitijih stvari, od suvenira do kože i bundi, a zlato je posebno jeftino.  Bilo da se nalazite u baru, restoranu, kafeu ili klubu, ne bi trebalo da propustite da naručite neko vino iz centralne Grčke koje je izuzetno kvalitetno i ukusno.

Ovaj gradić nalazi se na manje od deset sati vožnje od Beograda, pa tako i ne čudi što veliku većinu čine srpski turisti. Naravno da je celo grčko primorje među najpopularnijim destinacijama poslednjih godina za ljude iz Srbije, ali čini se da nigde ne preovladavaju u tolikoj meri Srbi i srpski jezik kao u Paraliji. Iz tog razloga, u ovom mestu nemate osećaj da ste otišli u inostranstvo .Gradom vlada prijatna atmosfera, ljubazni domaćini koji  odlično govore srpski jezik pa sve naše goste mogu uputiti na sve znamenitosti kako samo Paralije, tako i okoline.

Temperatura vazduha u julu je 32 stepena, a mora oko 25 stepeni. Grad ima stalnu autobusku liniju sa Katerinijem, odakle možete dalje obići Grčku. Ukoliko dođete do Soluna na raspolaganju vam je i aerodrom, pa možete otići i do Atine, a potom u obilazak južne Grčke. Paralija je idealna, jer nudi sve moguće vrste smeštaja, od privatnih soba do luksuznih hotela, a sve to mnogo jeftinije nego u drugim grčkim letovalištima.

Paralija je udaljena samo dva kilometra od Olimpic Beach-a. Spaja ih velika peščana plaža sa toplim morem, a odlikuje ih prijatna klima, mnoštvo prodavnica i raznovrstan noćni život. Ulice su prepune tavernama, kafeterijama i raznim prodavnicama i buticima.

 

Paralia leto 2022

Kako doći kolima u Paraliu pogledajte na sledećoj adresi: https://monix.rs/kako-doci-paralie/ .

Leave a Reply

Your email address will not be published.