Paralija – najpopularnija među srpskim turistima

Paralija, u podnožju planine Olimp, jedno je od najposećenijih letovališta u Grčkoj, a među srpskim turistima najpopularnije.

Paralija je relativno mlado naselje osnovano 1922. godine, od strane grčkih izbeglica iz Male Azije. Danas je to letovalište sa mnogim sadržajima, kako za dnevna uživanja, tako i za noćni provod i zabave.

Popularnost Paralije dogodila se početkom ’80 godina prošlog veka i još tada postaje veoma popularno među turistima bivše Jugoslavije.

Paralija je doživela potpunu eksploziju i od malog ribarskog mesta postala lider Olimpske rivijere.

Paraliju krasi mnoštvo malih plaža, na obali dugoj 10 km. Do tih plaža možete stići pešice ili biciklom koji se iznajmljuje na ceo dan. Pesak je zlatnožut, a duž cele obale su kafići, taverne i barovi. Plaže Leptokarija, Korinos, Pantelejmon i Platamonas najpopularnije su na ovom delu obale Egejskog mora.

Naselje Paralija ima preko hiljadu i po stalnih stanovnika, dok cela regija Pijerija ima skoro sedam hiljada. Leti se taj broj uvećava nekoliko puta. Cela regija ima sredozemnu klimu, gde je juli najtopliji mesec sa dnevnim temperaturama vazduha od 32 C, dok je temperatura vode 25 C. Posetioci Paralije mogu uživati u predivnoj klimi koja podrazumeva i duvanje blagog vetrića što nije na odmet u vrelim letnjim danima.

Jedan od vodećih aduta kada su pogodnosti ovog letovališta u pitanju je plaža. Iako je voda topla i plitka, na plaži se može videti profesionalna spasilačka ekipa  koja brine o bezbednosti kupača. Uz plažu su smešteni mnogobrojni lokali, barovi i restorani, gde kupovinom pića posetioci mogu ostvariti pravo na korišćenje suncobrana i ležaljki. Plaža pogoduje i brojnim vodenim sportovima, kao što su skijanje na vodi, ronjenje i jedrenje. Pored vodenih sportova Paralija nudi mogućnost drugih sportskih aktivnosti, poput odbojke na pesku, fudbala, košarke, malog fudbala, tenisa i slično.

Apartmani u Paraliji predstavljaju glavni vid smeštaja koji turisti preferiraju. Za one koji se odluče da budu smešteni u apartmanima, kupovinu namirnica mogu vršiti u velikim prodajnim lancima kao što je Lidl koji se nalazi na izlazu iz mesta. Cene su više nego povoljne, a svakodnevnom kupovinom namirnica u ovom marketu može se dosta uštedeti.

Za ljubitelje ludog provoda i zabava, noćni život u Paraliji je pravi izbor. Pored mnoštva lokala smeštenih uz šetališnu zonu, Paralija nudi i zabave u barovima i kafićima koji se nalaze uz samu plažu. Žurke na plaži, gde se može uživati u velikom broju različitih koktela, traju često i do jutra.

Ono što avanturisti posebno vole su izleti. Iz Paralije polazi mnoštvo izleta, kako u smeru planine Olimp, tako i na razna krstarenja, ali i šoping ture do Soluna, najvećeg akva parka u severnoj Grčkoj, Waterlanda. Za ljubitelje pokloničkih putovanja, iz Paralije postoje i polasci u manastir Meteori, ali i na Svetu Goru. Na posetiocima je da odluče šta je ono što najviše pogoduje njihovom senzibilitetu i trenutnim interesovanjima.

I na kraju, ono zbog čega turisti iz Srbije obožavaju Paraliju je mogućnost sopstvenog prevoza. Za one koji se odluče za sopstveni prevoz do Paralije uz odličnu signalizaciju puta, kao i relativno dobar autoput mogu stići za manje od deset sati.
Paralia leto 2022

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.