Planina Olimp

Planina Olimp je planina bogova. Ističe se svojom lepotom i neopisivom veličanstvenosti. Drevni Grci su videli 12 bogova kako prave svoje domove na vrhu ove planine, koja je načinjena od vetra i česo prekrivena oblacima.

Olimp je najviša planina Grčke – 2917m. Najviši vrh Olimpa je Mitikas što na grčkom znači “nos”. Početak planine počinje od grada Litohoro. Na Olimpu postoji 46 vrhova viših od 2000m i 47 viših od 1000m nadmorske visine.

Planina je poznata i po veoma bogatoj flori i sa oko 1500 biljnih vrsta. Pored toga što je najviša ona je i najlepša planina u Grčkoj. Od 1983. godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, a sama planina je i nacionalni park. Proglašena je za zaštićeni deo globalne biosfere, što pokazuje njen značaj za čovečanstvo. Takođe, proglašena je i za arheološko nalazište i istorijsko mesto jer prirodno okruženje planine sadrži veliki broj dokaza o istoriji čoveka.

Na Olimpu se nalaze i brojna mesta za boravak kao i mnogi ugostiteljski objekti.

Penjanje na planinu Olimp traje 2 dana, mada se može ostati i duže. Postoje lepo uređene staze koje omogućavaju lako penjanje za sve koji nisu iskusni u planinarenju.

U podnožju planine se nalazi Arheološki muzej drevnom Dionu. Ovo je bilo sveto mesto Makedonaca, gde je Aleksandar Veliki prinosio žrtvu pre nego što je krenuo da osvoji svet.

Tokom avgusta meseca u obnovljenom antičkom pozorištu održavaju se brojne kulturne manifestacije.

Olimp je predivno mesto za poželeti. Na ovoj planini se pruža osećaj kakav ne može da se doživi nigde. Moćna prošlost prepuna mitoloških priča i neukroćena priroda čini Olimp sjajnom destinacijom za uživanje.

 

 

Paralia leto 2022
Olympic beach leto 2022
Leptokaria leto 2022

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web stranici: https://monix.rs/grcka-apartmani/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.