Platamon

Platamon je turističko naselje na jugu Pijerije, u blizini čuvene planine Olimp, i ima oko 2000 stanovnika. Udaljen je 54 km od grada Larise i 38 km od grada Katerini sa kojima je povezan autobuskim i voznim linijama.

Ime samog grada potiče od imena drveta platan, koga ima u izobilju ili po reči Platamona (široka stena koja izvire iz mora).

Platamon je definitivno lokacija sa najmanje stranih turista u toj regiji. Upravo je manjak stranih turista u toj regiji nešto što može biti velika prednost Platamona, a to je autentičnost, grčki jezik i sam osećaj posetioca da su stvarno u Grčkoj.

Gradić je jako lep i pun zelenila. Klima je prijatna, a more toplo. Glavno svojstvo ovog mesta su i ljubazni meštani. Zaštitini znak ovog mesta  je prelepi Venecijanski dvorac.

Duž dugačkog šetališta postoji gradska plaža, a posle luke, malo izvan centra je i velika plaža koja je za svačiji ukus. Takođe, Platamon poseduje veliki broj manjih plaža:

Plaža Akti Platamona – proteže se od letovališta Nei Pori pa sve do sela Agios Panteleimonas. Uglavnom je peščana, a na nekim mestima i šljunkovita. Ova plaža  je nosilac Plave zastave, što znači da je izuteno uređena, a more kristalno čisto i bistro. Uz samu plažu postoji i veliki broj taverni, kafića i restorana.

Plaža Neos Panteleimonas – široka i peščana, sa bujnom vegetacijom i zelenilom.

Kalamaki plaža – smeštena je između Platamona i Nei Porija i jedna je od najomiljenijih među turistima. Na plaži se nalazi i istoimeni kamp.

Plaža Skotina – prelepa peščana plaža između Platamona i Leptokarije. Na plaži postoje suncobrani, ležaljke, tuševi i spasioci. Takođe, ima mrežu za odbojku. Po mnogima ovo je jedna od najlepših plaža u čitavoj Olimpskoj regiji i oblasti Pijerija.

 Plaža Leptokarija – veoma prostrana i dovoljno široka tako da retko kada ima gužve. More je bistro, a plažu čini zlatni pesak. Dobitnik je Plave zastave što znači da je izuzetno uređena, a more kristalno čisto i bistro. Ima tuševe i kabine za presvlačenje.

Plaža Litohoro je duga i peščana i proteže se od luke Litohoro pa sve do Leptokarije. Poznata je i po nazivu Gritsa. Takođe je nosilac Plave zastave.

Plaža Nei Pori je ogromna plaža sa sitnim peskom. Organizovana je svim neophodnim sadržajem. More je izuzetno bistro i kristalno čisto.

U Platamonu postoji nekoliko kafića koji nisu u rangu diskoteka. Sa te strane ovo mesto je više za odmor i po neko piće. Pravi izlazak do ranih jutarnjih časova, posetioci mogu pronaći u Paraliji. U Platamonu se može čuti jako dobra, stara grčka muzika.

Ono što svakako ne bi trebalo propustiti i obavezno treba obići u Platamonu je platamonski zaliv i tradicionalno naselje Palios Panteleimonas.

Stari Pantelejmon  je tradicionalno selo udaljeno 7 km od Platamona i nalazi se na 600 m nadmorske visine. U centru sela je mali trg i crkva posvećena Svetom Panteliji.

Platamonska tvrđava se nalazi na jugoistočnoj strani Olimpa. Prvobitno su je izgradili Vizantijci 1204. godine, da bi je kasnije izmenili Franci početkom XIII veka. Danas je restaurirana i predstavlja mesto održavanja raznih kulturnih svečanosti i manifestacija.

Paralia leto 2022
Leptokaria leto 2022
Olympic Beach leto 2022

Kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/

Leave a Reply

Your email address will not be published.