Poseta Atosu – Svetoj Gori

Atos Sveta Gora

Sveta Gora ili Atos je najpoznatiji i najstariji manastirski region, koji postoji više od 1.000 godina. Zauzima jako veliki deo poluostrva Atos.

Planina Atos ima oko 20 manastira, 12 isposnica i oko 700 ćelija i utoćišta. Smatra se jednim od najneiskvarenijih pejzaža u celoj Grčkoj. Manastiri su skriveni među šumom i klisurama. U njima su izvanredna i fantastična umetnička dela monaha i to ih pretvara u žive muzeje. Većina manastira ima ogromne kolekcije rukopisa, ikona, zlatnih i srebrnih i drugih vrednih predmeta.

Verska pravila su stroga. Kao što većina već zna, zenama nije dozvoljeno da kroče na Svetu Goru, dok je muškarcima potrebna dozvola odnosno viza koju prethodno moraju dobiti. Posete sa noćenjem se moraju posebno dogovoriti sa nekim od manastira. Većina turista uglavnom krstari oko Svete Gore, što je isto nezaboravno iskustvo iako se ne nalazite baš na tom mestu i možete posmatrati manastire putem dvogleda i kamere.

Pored, naravno nama najbitnijeg Hilandara, postoje i drugi manastiri koji su specifični i jako važni kao što su:

  • Manastir Ksenofont – izgrađen je u XI veku i poznat je po svojim iskonostasu i ikonama u mozaiku.
  • Manastir Svetog Pantelejmona – izgrađen je u XI veku, uništen je u XII veku i ponovo rekonstruisan u kasnom XVIII veku
  • Manastir Simona Petra – izdrađen je u XIV veku  i sastoji se od više nivoa
  • Manastir Vatoped – izgrađen je u XI veku i njegova glavna atrakcija su mozaici i freske
  • Manastir Ivron – izgrađen je u X veku i poznat je po predivnim ikonama i izuzetnom bibliotekom
  • Manastir Velika Lavra – izgrađen je u X veku na severozapadnom vrhu poluostrva sa najvećim manastirskim zdanjem na planini Atos
  • Crkva Potato u Kariesu – izgrađena je u X veku i renovirana je u XIII veku, sa bazilikom na 3 svoda i imresivnim ikonama i freskama

Poseta Atosu nije jednostavna i potrebne su pripreme. Dozvoljeno je samo 100 pravoslavnih i 10 nepravoslavnih posetioca dnevno. Prvo je potrebno da se obratite Birou hodočasnika. Treba to uraditi malo ranije, jer leti manastiri mogu biti puni hodočasnika, a van sezone ih je samo nekoliko.

The Holy Executive of the Holy Mount Athos Pilgrims’ Bureau:
109 Egnatia Street.
546 22, Thessaloniki, Greece
+30 2310 252578 – Fax +30 2310 222424

Ukoliko dobijete dozvolu za hodočašće za pojedince ili grupe, koju izdaje Ministarstvo Spoljnih Poslova ili Ministarstvo Severne Grčke. Dozvola se izdaje od strane zvaničnika planine Atos, u Uranopolisu. Potrebna Vam je identifikacija i morate da platite 20 Eur (pravoslavci) ili 35 Eur (nepravoslavci). Stranim posetiocima je takođe potreban pasoš. Ukoliko ste pravoslavci, a niste Grci, pomoglo bi Vam propratni pismo (blagoslov) sveštenika ili potvrda o krštenju.

Ženama je zabranjen ulaz na manstirsku teritoriju, i morate imati preko 18 godina da biste prespavali. Normalna dovola koja se obično izdaje posetiocima omogućava maksimalno 3 dana boravka, uz posetu manastirima po volji. Kada dobijete dozvolu od Biroa Hodočasnika morate skupiti u kontakt sa svakim manastirom gde planirate da boravite. Nije dobra ideja pojaviti se nenajavljen. Bez prethodnog obaveštenja o dolasku ili ukoliko dođete posle 16 h, verovatno ćete biti odbijeni.

Posetioci su smešteni u spartmanskim spavaonicama, u gostinskim kućama. Služe se jednostavni obroci. Većina manastira ne nudi prostorije za tuširanje, a ukoliko nude, to će biti samo hladan tuš. Ne očekuje se da platite, ali donacije su dobrodošle, naročito ukoliko ostajete više od jedne noći.

Uopšteno je dozvoljeno fotografisanje manastira, ali slikanje monaha i unutrašnjosti crkava je zabranjeno osim u slučaju izričite dozvole, ako i korišćenje video kamere na bilo kom mestu.

Od posetilaca se očekuje da se obuku prikladno, nema majica sa kratkim rukavima i šorceva. Iako posetioci mogu da prisustvuju bogosluženjima, možda neće biti uvek mesta, a nepravoslavnim hrišćanima, možda, i ne bude dozvoljen pristup u nekim delovima službe, kao što je pričešće.

Najviša tačka u obliku kupe na planini Atos je 2.030 m visoka, goli greben dok su padine u potpunosti prekrivene drvećem.

 

 

Pogledajte kompletnu ponudu apartmanskog smeštaja za leto 2022. u Grčkoj na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/  kao i smeštaja na Zlatiboru na sajtu: http://visit-zlatibor.com/

Stavros apartmani
Vrasna apartmani
Paralija apartmani
Olympic beach apartmani
Leptokarija apartmani

 

GRCKA APARTMANSKI SMESTAJ 2022

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.