Potrebna dokumentacija

Potrebna dokumenta za vozače:
Pored gore navedenih dokumenata, ukoliko planirate put za Grčku svojim automobilom, potrebno je da imate sledeća dokumenta:
• saobraćajnu dozvolu ,
• vozačku dozvolu Republike Srbije na novom obrascu (ukoliko je nemate, obavezna je medjunarodna vozačka dozvola),
zeleni karton (ukoliko idete kroz Makedoniju),
• ukoliko vi niste vlasnik vozila sa kojim putujete ili je vozilo pod lizingom, morate imati medjunarodno ovlašćenje-dozvolu za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu, koju vadite u Auto moto savezu uz obavezno prisustvo vlasnika vozila i cena ovlašćenja je 1.500 dinara, a važnost ovlašćenja je godinu dana.

Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana Republike Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Grčka je članica Šengenskog sporazuma, što znači da nosiocima biometrijskih pasoša Republike Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci. Bezvizni režim se ne odnosi na nosioce putnih isprava Republike Srbije koje je izdalo MUP RS – Koordinaciona uprava. Ukoliko se putuje iz drugih razloga sa namerom da se u Grčkoj boravi u periodu dužem od 90 dana, potrebno je pre putovanja dobiti posebnu vizu kojom se započinje postupak dobijanja dozvole boravka (npr. studentska, spajanje porodice i dr).
Putnicima se savetuje da prilikom ulaska u Grčku provere da li su im grčki pogranični organi stavili pečat o ulasku u pasoš (kako ne bi i imali problema prilikom izlaska iz Grčke).
Unošenje i iznošenje novca u kešu je ograničeno obavezom prijavljivanja, ukoliko suma novca prelazi 10.000 evra.
Unošenje kućnih ljubimaca je regulisano evropskim zakonodavstvom, te je neophodno imati: pasoš, potvrdu o vakcinaciji protiv besnila ne stariju od 15 dana, sertifikat ovlašćenog veterinara o zdravstvenom stanju.
Unošenje lovačkog oružja je dozvoljeno (jedna puška, rezervna cev, 500 metaka), i prijavljuje se grčkoj carini, koja izdaje dozvolu za privremeni uvoz i policiji, koja izdaje dozvolu za privremeno nošenje oružja. Ukoliko grčkim graničnim organima nije poznata ova procedura, treba se pozvati na grčki Zakon br. 2168.
Posedovanje, korišćenje i prodaja opojnih droga je zabranjena i kazne i kada su u pitanju male količine mogu biti izuzetno visoke. Grčka carina ima izuzetno stroga pravila u odnosu na izvoz antikviteta, uključujući i kamenje sa arheoloških nalazišta, čije kršenje može dovesti do visokih novčanih kazni ili kazne zatvora.
Kontakti pograničnih i carinskih organa na graničnim prelazima:

  • Evzoni, policija +302343051214, carina +30 2343051200
  • Doirani, policija +30 2341097572, carina +30 2341097100

Za upravljanje i putovanje vozilom u Grčku nije potrebno posedovanje međunarodne vozačke dozvole, niti zelenog kartona.
Kod saobraćajnog udesa gde je nastupila samo materijalna šteta, postoji rizik da strana koja nije skrivila sudar ne može da naplati popravku, tj. materijalnu štetu, od osiguravajuće kuće vinovnika sudara, ukoliko isti u roku od 8 dana od dana sudara izjavi pred svojom osiguravajućom kućom da se ne smatra krivim. Grčki propisi ne predviđaju pokretanje prekršajnog/krivičnog postupka po službenoj dužnosti na osnovu policijskog izveštaja. U takvom slučaju, osiguravajuća kuća nije u obavezi da nadoknadi štetu. Oštećeni mora da pokrene sudski postupak po privatnoj tužbi, što podrazumeva angažovanje advokata registrovanog u grčkom registru i plaćanje sudskih troškova do okončanja postupka. Učesnici sudara na lice mesta mogu pozvati policiju da sačini zapisnik ili sami popuniti formular o udesu. Važno je pozvati veštaka osiguravajuće kuće radi konstatovanja oštećenja.

Državljanima Republike Srbije se ukazuje na mogući rizik od krađa tokom turističke sezone. Preporuka je da se u vozilima ne ostavljaju lična dokumenta, koferi, torbe i ostale vredne stvari. Našim građanima se savetuje da sa sobom nose fotokopije pasoša i ličnih dokumenata.

Zdravstvene usluge u Grčkoj su dovoljno razvijene, slično situaciji u Srbiji. Privatne klinike su izuzetno opremljene, ali su i usluge značajno skuplje. Dežurne državne bolnice ne naplaćuju svoje usluge u hitnim slučajevima. Međutim, napominjemo da je bilo slučajeva odbijanja da se naši građani i u ovakvim hitnim slučajevima prime u bolnice bez garancije osiguranja odnosno Ambasade ili Generalnog konzulata u Solunu. Takođe, bilo je i slučajeva pokušaja zadržavanja pacijenata zbog neisplaćenih dugovanja za lečenje. Ističemo potrebu da naši građani pred putovanje u Grčku uplate privatno zdravstveno osiguranje, makar i u najmanjim iznosima.

U Grčkoj ne postoji problem ograničenog podizanja novca sa bankomata za strane državljane, koji imaju otvorene bankovne račune u drugim zemljama.
U Grčkoj se koristi evro, moguće je koristiti kreditne i debitne kartice (najzastupljenije – Masterkard, Viza), mada se one koriste znatno manje nego u Srbiji. Uobičajeno je da se uglavnom koristi keš, tako da manje radnje, hoteli, restorani često nisu opremljeni potrebnom opremom i ne primaju kartice.

Kompletnu ponudu za Leto 2022. u Grckoj pogledajte na web adresi: https://monix.rs/grcka-apartmani/.

 

Stavros apartmani 2022
Vrasna apartmani 2022
Paralija apartmani 2022
Olympic beach apartmani 2022
Leptokarija apartmani 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.